Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Начало / НОВИНИ / Журналисти на протест срещу разкриването на името на ученика, задържан за тероризъм

Журналисти на протест срещу разкриването на името на ученика, задържан за тероризъм

/
/
/
412 Преглеждания

Пловдивски журналисти осъдиха незаконното и неетично разкриване самоличността на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт. Въпреки апела на прокуратурата, в търсене на сензация лични данни и снимки на момчето и семейството му изтекоха в интернет.

Пловдивските репортери, включително колегите от ТВЦ-Пловдив, приеха протестна декларация и сезираха институциите, научи e-vesti.

Според журналистите оповестяването на самоличността на ученика нарушава Закона за закрила на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за личните данни, Наказателно-процесуалния кодекс, както и журналистическите етични кодекси.

Живка Танчева – Радио Пловдив: И аз имам дете и знаем до какво може да доведе подобно писане. по никакъв начин не мога да ги разбера колегите.

Таня Грозданова – информационен сайт „Под тепето“: Недопустимо е не само заради нарушаване на закона, нарушаване на етичните стандарти, недопустимо и поради факта, че оттук насетне се пречи на бъдещето на това дете.

Парашкева Иванова – информационен сайт „Трафик нюз“: Това е нормално пловдивско семейство, което се грижи за децата си. Да, вероятно може да се случи на доста семейства да попаднат в такава ситуация и затова би трябвало преди всичко да бъдем хора.

Иво Дернев – информационен сайт „Под тепето“: С тази декларация настояваме институциите да вземат отношение по това, което се случи днес, да кажат дали това е редно, което „колеги“ сториха.

Декларацията на пловдивските журналисти ще бъде разпратена до Агенцията за закрила на детето, до националния съвет за журналистическа етика, до СЕМ и до специализираната прокуратура.

Източник: БЛИЦ

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!