Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ЛАЙФСТАЙЛ / Жените на президентите ни – царици на гафовете: Мара Малеева потресе Париж, Деси Радева обиди Германия, а Марушка на Желю втрещи английската кралица

Жените на президентите ни – царици на гафовете: Мара Малеева потресе Париж, Деси Радева обиди Германия, а Марушка на Желю втрещи английската кралица

/
/
/
923 Views

Има президентши, за които се пишат дебели книги – Нанси Рейгън, Раиса Горбачова, Бриджит Макрон, припомня  e-vesti. А има и такива, за които се разказват вицове. Българските, уви, са от вторите. Първи дами, ама втора категория.

Малко от фърст лейдитата ни през годините си даваха сметка, че когато не знаеш какво да кажеш, е по-добре да си мълчиш. И че като не си наясно как да се държиш, не се набутвай под светлините на прожекторите.

Тези дни Десислава, съпругата на президента Румен Радев, пак замеси името си в скандал. Госпожата се разгневи във фейсбук на един от най-големите световни въздушни превозвачи – немската компания „Луфтханза”, която на всичкото отгоре е сериозен инвеститор в България. Отменили й на Радева полет от Франкфурт за Валенсия, не могла да присъства на събора на български фолклорни групи „На мегдана на другата България”, та се закани публично никога повече да не използва услугите на фирмата.

„Lufthansa never again!”

написа първата ни дама и завърши постинга си с многозначителното „Дойчланд, Дойчланд, убер алес”. Казано накратко – прехвърли вината и върху цялата германска държава. А после ще има да си чакаме немски инвестиции, ще се надяваме на завод за автомобили… Да не говорим че с първосигналната си реакция Деси се принизи от фърст лейди до пасажерка от втора класа.

Бюджетът на президентството за 2019 г. е близо 7 милиона и 300 хиляди лева. Е не можа ли при толкова много пари, отпуснати за администрацията на Румен Радев, да се намерят средства за заплатата на човек, който да обучи на обноски първата ни дама? Щат „Възпитател” трябваше да бъде открит още след интервюто й по Би Ти Ви, в което Десито разказваше как била стажант-танцьорка на кючек („циганките ме учеха как да играя, но една от тях, след много учене, ми каза: нищо няма да стане от теб – ни тука имаш, ни тука”) и как се запознала със Слави Трифонов „на филия мас и щафета салам”.

Впрочем и жените на президентите Желев и Стоянов също имаха нужда от някой, който да облагороди маниерите им. За половинката на бракоразводния адвокат, властвал на „Дондуков” 2 в периода 1997 – 2002 г., се мълви, че е прототип на първата дама от „Мисия Лондон” Деворина Селянска, поставила си за цел да впечатли английската кралица, но не е изключено авторът да е имал предвид и Марушка на Желю. Госпожата от село Грозден втрещи преди години Нейно Величество на официална вечеря в Бъкингамския дворец, покривайки с длан чашата на мъжа си – да не му наливат повече алкохол. Елизабет II гледаше и не можеше да повярва, че гостенката й е толкова скарана с етикета. „Изобщо не искам да ми говорят за туй нещо „първа дама”.

То не съществува нито в българската конституция, нито по закон”, казваше приживе Мария Желева. Тя не криеше, че се дразни от многобройните клюки по неин адрес, опитващи се да я изкарат дива селянка, но и не се свенеше да затваря буркани с краставички, компоти от малини и други консерви в родното си село. Понякога в приготвянето на зимнината впрягаше и съпруга си.

И една друга наша президентша, адашка на Желева, е предизвиквала потрес на Стария континент. Мара Малеева – другарката на Тодор Живков, шашнала французите през октомври 1966 г. Тогава Тато бил на дълга визита в държавата на Шарл дьо Гол, а нежната му половинка го съпровождала като първа дама. Посещението на делегацията започнало от Лазурния бряг и завършило в Париж.

Във френската столица били превъзбудени от гостуването на нашенците – това се явявало първото гостуване на социалистически лидер и свитата му. И решили да устроят подобаваща културно-опознавателна програма.

Специално за Мара Малеева модна къща „Кристиан Диор” уредила ревю. По сцената в големия салон на авеню „Монтен” дефилирали манекенки в къси поли, в рокли от сребристи и златисти ламета, в костюмчета от вълна…

Френските домакини наблюдавали очите на българката.

Тя гледала и преценявала с еднакво внимание и минижупите, и по-официалните тоалети.

Когато ревюто приключило, Мара се изказала: „Благодаря! Вие предлагате прекрасно ушити дрехи. Между тях има и ексцентрични. И някои у нас – артистки, жени на изкуството, носят подобни. Но аз мисля за преобладаващата маса жени. Смятам, че жената трябва да бъде красиво и спретнато облечена. Нужно е да има хубост навсякъде – и в дрехата.”

Шефовете на „Кристиан Диор” били изумени. Те се пулели и не вярвали на ушите си, че българката е разкритикувала модната им линия.

Подобно стъписване Малеева предизвикала и в огромния универсален магазин „Галери Лафает”. Там лично шефът я развел, за да й покаже стоката. Водил я из районите с дамско бельо, с козметика, с дрехи…

Мълчалива, българската първа дама ту гледала стоките, ту клиентите, които стоели пред тях. Тя забелязала, че купувачите дълго се колебаят – поглеждали малките етикетчета с цените и правели намръщени гримаси.

Директорът на магазина изчерпвал вече своя запас от изящни френски думи, с които хвалел големия асортимент. И тъкмо тогава Мара го хвърлила в потрес…

„Да, наистина всичко е богато, имате добре подредени щандове, купища стоки. Пожелавам от тях да се ползват всички слоеве на обществото, а не само тези, които разполагат с пари”, нелюбезно заявила половинката на Тодор Живков, припомня ‘Уикенд“.

Хотарена

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *