Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / НОВИНИ / Втори човек в света вече е излекуван от СПИН

Втори човек в света вече е излекуван от СПИН

/
/
/
294 Views

Втори пациент в света е бил излекуван от ХИВ. Това е бившят майстор-готвач Адам Кастилехо. Той сам разкри, че е „Лондонския пациент“ – втория човек в света, излекуван от вируса.

Кастилехо е решил да излезе от анонимност, след като почти две десетилетия се е борил с болестта, за да стане „посланик на надеждата“.

Лекарят на Кастилехо описа случая, който е едва вторият в медицинската практика, миналата година на специализирана конференция за ХИВ/СПИН и в статия в сп. „Нейчър“. По желание на пациента той запази анонимността му. Тогава вирусът ХИВ не е откриван в кръвта му 18 месеца след трансплантация на стволови клетки за лечение на рак на кръвта. Лекарят му миналата година се въздържаше да го нарича излекуван, а предпочиташе да казва, че е в ремисия. Четири години след процедурата, извършена през 2016 г. обаче, Кастилехо няма нито рак, нито ХИВ, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Д-р Равиндра Гупта от университета в Кембридж, който е вирусолог на Адам Кастилехо, сега каза: „Мислим, че вече той е излекуван, защото измина още една година, и сме направили повече изследвания“.

Що се отнася до ХИВ, „излекуван“ означава, че няма клетки с вируса.

Сходна процедура с трансплантация на произвеждащи кръв стволови клетки с мутация, която ги прави много резистентни на ХИВ, доведе до първия случай на излекуван от инфекцията пациент през 2007 г. Тимъти Рей Браун, наричан „Берлинския пациент“ е съветвал Кастилехо как може

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *