Home » НОВИНИ » НОВИНИ » Възродителният процес изсели 344 000 турци
Възродителният процес

Възродителният процес изсели 344 000 турци

На 21 август 1989 година възродителният процес в България е напът да прерасне до междудържавнически скандал. На този ден Турция затваря границата си с Народна република България, след като вече са се изселили 344 000 български турци, припомня e-vesti.

Всичко започва през 1984 г., когато Централният комитет на Българската комунистическа партия взема решение за изпълнение на програма за насилствена смяна на имената на българските турци и българските мюсюлмани. Тази програма остава в историята като „Възродителен процес“, при който около 850 000 българи и турци са задължени да променят арабско-турската си именна система. Наред с това е забранено носенето на шалвари от жените и черни такета с „антенки“ за мъжете. Сватбите и погребалните ритуали не бива да се извършват според ислямските традиции. Забранява се честването на основните мюсюлмански празници Рамазан байрам и Курбан байрам, както и правото да се говори на турски език.

Напрежението ескалира на 29 май 1989 година, когато Тодор Живков държи недвусмислена реч, в която основното послание е Турция да отвори границата си за желаещите да се изселят български граждани. Изявлението е излъчено по БНР и БНТ и бележи рязка промяна в отношението на властта, тъй като преди това на турците решително е отричано правото да се определят като такива. На 3 юни турската държава отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г. Три месеца по-късно този наплив вече е заплашителен и единственият възможен ход е Турция да затвори границите си. Става ясно, че въпреки уверенията от страна на управляващите Турция не е готова да приеме голяма изселническа вълна на територията си.

Масовото изселване води до много тежки икономически проблеми и в България. Обезлюдяват се цели села и области, местната промишленост изпитва затруднения, а също и големи индустриални предприятия в страната и в транспорта, където работят български турци. Налага се властите да организират прибирането на реколтата в обезлюдените райони с помощта на войници и ученици. Без решение висят въпросите около движимата и недвижимата собственост на изселващите се, добитъка им, изтеглените спестявания.

Източник: Марица

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*