Home » НОВИНИ » В България е така: НАП издирва длъжник, банка му дава кредит
НАП издирва длъжник банка му дава кредит

В България е така: НАП издирва длъжник, банка му дава кредит

Собственикът на фирма „Асел“ ООД – Пловдив – Еррико Фантауци, има задължения към НАП в размер на 136 516 лв, научи e-vesti. От приходната агенция са предприели действия срещу него за откриване на процедура по събиране на вземанията. В същото време, при наличието на огромните публични задължения, банка му е отпуснала кредит за почти милион, което е в противоречие с банковите правила.

„Асел“ ООД е регистрирана в Пловдив през 2002 г. Тя произвежда електронни лампи, тръби и други електронни елементи. Мажоритарен собственик е Еррико Фантауци. Негови съдружници са сънародниците му Сандро Колорато и Енрико Маури, а управител е Елена Тютюнджиева. На 26 март 2019 г. Фантауци сключва пореден договор с „Юробанк България“ АД, като тегли 450 000 евро. Срещу тях залага предприятието, което се намира на ул. „Асеновградско шосе“1, както и всички негови активи. Залогът на цялото търговско дружество е на обща стойност 300 000 евро, т. е. по-малко от размера на кредита. Не става ясно обаче разликата с какво и дали въобще е обезпечена. Според договора кредитът трябва да се върне до 1 март 2020 г. , в случай, че няма анекс за удължаване на срока.

Преди няколко години италианската фирма се прочу скандално заради системно нарушаване на трудовото законодателство и гражданските права на работниците, които са около 220. От КТ „Подкрепа“ алармираха, че служителите се трудят в изключително вредни условия, а върху тях се упражнява психически тормоз. Работниците полагат системно извънреден труд, който не се заплаща, а заплатите се бавят с месеци. От подадените тогава сигнали до Инспекцията по труда и Комисията за защита от дискриминация явно не е имало полза, нито от издадените предписания от контролните органи. Нарушавало се и екологичното законодателство, защото продукцията се почиствала с помощта на тежки химикали.

Към днешна дата ситуацията не е по-различна, коментират хора от фирмата, пожелали анонимност. Иначе според последния публикуван финансов отчетприходите от продажби за 2017 г. са в размер на 19 534 000 лв., което нарежда фирмата четвърта в браншова класация в страната.

Осигуряват работниците на минималната заплата

Доста притеснителен факт за експлоатацията, на която са подложени българските работници, е визитката, която са си направили италианците в сайта: „Асел“ ООД е партниращ производител, който предлага работна ръка на ниски цени, като същевременно гарантира същото добро качество на продуктите“. България пък е представена като страна с ниски производствени разходи.

Символичното заплащане е афиширано и в jobs.bg. В обява, публикувана на 5 юли 2019 г. , пише, че дават брутна заплата от 670 лв. на оператори за сглобяване на готови продукти. Като се махнат удръжките, месечното възнаграждение на хората май се доближава до минималното за страната – 560 лв.

Марица

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*