Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / НОВИНИ / Станеш ли шеф на държавна фирма заплатата е 10 890 лв., а пък годишните бонуси

Станеш ли шеф на държавна фирма заплатата е 10 890 лв., а пък годишните бонуси

/
/
/
481 Views

Заплатите на изпълнителните директори в държавните предприятия ще бъдат до 10 980 лв. При отлични финансови резултати на дружествата те ще вземат и годишни бонуси, които може да бъдат до около 40 хил. лв. Това предвижда проект на Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане.

Заплатите на шефовете в държавните фирми ще зависят от показатели за дейността им като размер на активите и брой на персонала, наличие на задължения, както и дали печалбата и ефективността на работа се подобряват или влошават. За всеки от тези показатели ще бъдат давани бални единици.

За всеки бал изпълнителните директори ще вземат по една и половина минимална заплата, а членовете на борда – по половин минимална заплата. Но е поставен и максимален праг на възнагражденията, като изпълнителните директори ще вземат до 18 минимални заплати, а членовете на борда – до 6 минимални заплати.

Възнагражденията ще бъдат преизчислявани на всеки три месеца на база финансовите резултати от предишното тримесечие. Шефовете в държавните предприятия ще вземат и два вида бонуси – тантиеми, ако дружеството няма задължения и печалбата нараства, както и още едно допълнително парично поощрение с решение на общото събрание на дружеството при изключително добри финансови резултати.

Всеки един от тези бонуси ще бъде в размер до три средни заплати за членовете на борда, или общо шест заплати допълнително. Това прави максимална сума на годишните бонуси от около 40 хил. лв.

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *