Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Начало / НОВИНИ / Спасителите предупреждават: Забележите ли ТОВА, бягайте надалеч!

Спасителите предупреждават: Забележите ли ТОВА, бягайте надалеч!

/
/
/
1129 Преглеждания

Ако попаднете в мъртво вълнение, не се панирайте, а пестете силите си и викайте за помощ. Това каза пред камерата на БНТ морският спасител Георги Есов. Той е сред най-опитните на плажа във Варна. Има над 40 години стаж.

„Попаднете ли в мъртво вълнение, е важно да не се стремите да излезете бързо до брега.
Съветвам всеки в такава ситуация да се отпусне и да се остави течението да го завлече навътре. Най-много след 20-30 метра ще спре да го влече. Тогава трябва да се опитате косо, т.е. под ъгъл да излезете, а не директно“, обясни спасителят.

Важно е да пестите своите сили, защото ако ги изгубите, може да разчитате само на помощта на Бог или на спасителите, добавя той. Според него, повечето от удавянията стават от паника.

Плажуващите да не се притесняват, че са попаднали в неудобна ситуация, а да викат, защото понякога пред всеки спасителен пост има по 500 човека и е невъзможно по друг начин да се забележи, че някой е в беда, призова Есов.

Родителите не бива да изпускат нито за миг децата си, защото те са непредвидими, каза още той.

И още:

Мъртвото вълнение е вид течение, което не се образува под напора на ветровете, а в резултат от процеси, които текат под повърхността – приливи или термални течения.

To е перпендикулярно на брега течение, образуващо се при отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана.

Мъртвото вълнение (англ. rip current) е най-опасно в плитки морета с полегат бряг, който е обкръжен от пясъчни плитчини, коси и островчета. В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Отварят се коридори и в тях тръгва течение, перпендикулярно на сушата. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Ширината на течението може да варира от 4-5 м до 50 м, а дължината – от 10 м до 400 м. Скоростта му обикновено е 4-5 км/ч, но може да достигне до 15 км/ч.

Мъртвите вълнения се образуват до брега. Ако водата ви е до кръста или още по-лошо, ако е до гърдите ви, течението може да ви захване и да ви завлече навътре в морето. И точно тези, които не умеят да плуват, правят точно това – просто стоят във водата и се наслаждават. Затова не се къпете сами и не игнорирайте червените флагове на спасителите.

Как да разпознаем това течение, за да не попаднем в него?

Обръщайте внимание на следните признаци:

1. Видим коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.

2. В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светлосиня или зеленикава, а една зона е например бяла.

3. Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.

4. В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5-10 метра.

Винаги помнете:

1. Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното.
Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост. Движи се само повърхностният слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

2. Мъртвото течение не е широко.
Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра успоредно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

3. Дължината на мъртвото вълнение също е ограничена.
Течението достатъчно бързо отслабва, тягата отслабва там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват. Точно на това място се събират всички сърфисти, готвещи се да покорят прииждащите вълни. Обикновено това място се намира на не повече от 100 метра от брега.

КАКВО ДА ПРАВИМ, ПОПАДАЙКИ В ЗОНА НА МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ?

1. Задължително запазване на самообладание.

Паниката е най-големият ви враг в подобни ситуации. Спокойствието осигурява голям шанс за излизане от водата невредим. В началото течението дърпа силно навътре и инстинктивно човек хвърля всичките си сили в опит да му се противопостави. Тези усилия водят единствено до загуба на сили, а впоследствие и до паника, която може да е пагубна.

2. Плува се успоредно на брега.

Мъртвото вълнение рядко е по-широко от десетина-двадесет метра. Следователно, когато човек плува успоредно на брега, напуска зоната на течението и излиза от опасността.

3. Ако и настрани не става, оставете се на течението.

В този случай (много рядко) течението е доста широко. Ако срещате голямо съпротивление, дори и плувайки паралелно на брега, оставете се течението да ви носи на повърхността.

На неголямо разстояние от брега (там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват) то отслабва и тогава измъкването вляво или вдясно става значително по-лесно. Препоръчително е при достигане на точката на по-малко съпротивление да се плува 50-100 м встрани, след което да се тръгне към брега, за да се избегне опасността от ново влизане в “коридора”.

В България мъртвото вълнение се свързва най-вече с поверието за 2 август (Илинден по стар стил) – денят, в който се вярва, че морето взима своите жертви. От стари времена се смята, че тогава морето “се обръща” от лято към есен и започва най-силното подобно течение.

Моля, споделете тази информация със своите приятели. Нека колкото се може повече хора научат за мъртвото вълнение. Може по този начин да спасите не само своя живот, но и живота на други хора./ TrafficNews.bg

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Вашият коментар

error: Content is protected !!