Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Начало / НОВИНИ / Шок и ужас: Чумата по свинете – умишлена

Шок и ужас: Чумата по свинете – умишлена

/
/
/
298 Преглеждания

Заразата с африканската чума по свинете е умишлена и най-вероятно е вкарана във фермите чрез заразени вносни фуражи и хранителни добавки от Западна Европа, научи e-vesti. Скандалното мнение е на експерти в сферата на сигурността, запознати в детайли с аналитична информация от сектора. Методът е използван както за активните мероприятия към фермите в България, така и в съседна Румъния, коментират те, като шокиращата информация е цитирана от изданието „Агроклуб“.

„Фактът, че заразата се регистрира в 100% охранявани свинекомплекси с въведени всички превантивни мерки за био сигурност, е едно от доказателствата, че вируса е умишлено привнесен с цел: предприятията за месопреработката да преминат изцяло на вносни суровини от Западна Европа, България и Румъния да бъдат елиминирани като производители в конкурентната пазарна среда, а потребителите в национален мащаб да купуват вносни продукти от големите търговски вериги“, казват те.

Заразата според експертите, въпреки уверенията на БАБХ, продължавала да се разпространява и чрез търговската мрежа, където в хиляди магазини било пълно със свинско месо, дошло от преработвателни предприятия, в които впоследствие били доказани случаи на свине с чума.

„Така по хранителната верига вирусът ще продължи да циркулира в страната. Контролът на този процес е абсолютно немислим за БАБХ, освен ако не се премине към пълно унищожаване на всички стокови наличности със свинско месо в магазинната мрежа, особено в чуждите търговски вериги и магазините за месо по пазарите в страната“, казват още те. И дават за пример заразяване на житните и маслодайните култури. Тази година слънчогледът в страната бил с лоша реколта заради заболяването мана, вкарано умишлено в семената за посев, за да се отвори пазар за нов вносен препарат от голям европейски производител.

Лупа

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!