Home » НОВИНИ » НОВИНИ » Проговори собственикът на бара с цаца за 8 лв и такса „зареждане на GSM“
Проговори собственикът на бара с цаца за 8 лв

Проговори собственикът на бара с цаца за 8 лв и такса „зареждане на GSM“

„Никого не съм го вкарал насила в моето заведение. Цените са написани в менюто, те горе долу са едни и същи по цялото Черноморие”. Това заяви собственикът на бара в село Крапец Георги Николов по повод публикуваната касова бележка от възмутени посетители на заведението,  научи e-vesti.

Припомняме, че те са платили за порция цаца 8 лева, 5 лева за картофи и 4 лева за наливна бира. Клиентите, които са от София, били шокирани най-много от услугата „зареждане на телефон”, която струва левче.

„На 5 км наоколо няма друго заведение. Наблизо обаче има гора, която е пълна с незаконно къмпингуващи, които постоянно идват да си зареждат телефоните. Да не говорим, че цапат и хвърлят боклуци по целия плаж, които моят персонал после събира. Длъжен ли съм да им зареждам и телефоните”, попита възмутен Николов.

Заради публикацията първо му се обадили приятели, а малко по-късно пристигнали за проверка от Комисията за защита на потребителите.

„Дошли са чак от Варна, изгорили са бензин за 100 км, само защото някой бил недоволен. Чак се чудя дали няма нещо друго, за да са толкова бързи”, продължава собственикът на бара. Твърди, че няма от какво са се притеснява, защото всичко му е законно.

„А това, че българите винаги са недоволни и все намират за какво да мърморят е нашенска черта. Готови са да оплюят всичко. Все им е скъпо, зимата им е студено, лятото им е топло, на всичко намират кусури.

В Крапец 70-80 процента от клиентите ми са румънци. И са много доволни от всичко. От храната, от обслужването, не ги дразнят и цените, може би защото при тях стандартът на живот е по-висок”, добави Николов.

Според него тарифите по морето не са от лакомия, а по принуда, за да могат собственици и наематели да оциляват.

„Като сложиш наеми, данъци, заплати на хората и става ясно, че едва изплуваш. Затова и по цялото Черноморие цените са сходни”, твърди Николов, който е варненец, но върти бизнес със заведения и в Пловдив и София.

Таксата от един лев за зареждане на телефон е обявена от „Крапец Бийч Бар” на видно за клиентите място. Това установи проверка на Комисията за защита на потребителите по повод информацията, че заведението изисква заплащане за ползването на тази услуга.

Начисляването на такса за ползването на тоалетна от клиентите на заведението обаче е в нарушение на наредбата за категоризация и за него ще бъде съставен акт в размер на 1000 лв.

Дадени са предписания за отстраняване на несъответствието, като инспекторите ще извършат последваща проверка.

В хода на проверката инспекторите са установили и че в менюто на въпросния плажен бар са посочени цените и грамажите на предлаганите храни и напитки, което предполага, че изненади при поднасянето на касовия бон не би трябвало да има.

Експертите на КЗП напомнят, че начисляването на такси от типа „празен стол”, „празна чиния”, „желание на клиента” и пр. е допустимо, но само ако – както в този случай – потребителят е бил предварително информиран по надлежен начин колко ще му струва конкретната услуга.

Това може да стане чрез ценоразпис, в менюто, на информационна табела в обекта или чрез друг подходящ способ.

Блиц

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*