Home » НОВИНИ » Проговори докторът, приел първият заразен с COVID-19 в България
Проговори докторът, приел първият заразен с COVID-19 в България

Проговори докторът, приел първият заразен с COVID-19 в България

Лекаря, който се изправи срещу първия случай на коронавирус в „Пирогов“, разказа, че и него го е страх, но някой трябва да се занимава и с болните от новата зараза. На 10 март дежурството на реаниматора Петър Величков в противошоковата зала тече обичайно.

До момента, в който постъпва една от първите заразени у нас- 65-годишната жена от Монтанско. Най-после се намери кой да погребе съпрузите, починали от COVID-19 в „Пирогов“ „Състоянието на пациентката продължи да се влошава. Пристъпихме към най-радикалната манипулация – поставяне на изкуствена белодробна вентилация, извършено под строг стерилен контрол“, обясни д-р Петър Величков – реаниматор в противошкова зала на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Деси Атанасова посочи как починалата от COVID-19 е можела да спаси десетки хора Оказва се, че и съпругът й – постъпил преди нея в болницата, е заразен. „Това беше нещо ново за нас. Имаше някакво напрежение от неизвестността… Висока температура, белодробен оток, който не е от сърдечен произход. Може би най-тежкото усложнение на тази инфекция, което е алармиращо“, казва докторът.

Той добави, че самите пациенти са били изплашени. На смяна е й Маргарита Танева – старши сестра в спешното, която остава там 36 часа. „Беше ограничен достъпът до спешното отделение в „Пирогов“, за да се извършат необходимите дезинфекции, да се организира работата на екипите. Въпросът е да можем да запазим спокойствие“, коментира Маргарита Танева – старша сестра в Спешното отделение на „Пирогов“.

Почти месец след този случай борбата с СOVID-19 вече е всекидневие за доктор Величков, уточнява bTV. „И мен ме е страх, всеки има някакви страхове, но някой трябва да се занимава с тези хора. Те са болни, ние трябва да ги лекуваме. Бих искал да ги окуража, че много хора, които се заразяват, не проявяват симптоми и те са повече от починалите. Тези, които са проявили симптоми и са оздравели, са много повече от починалите“, каза още лекарят.

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*