Home » ЗДРАВЕ » Повишена кръвна захар – 12 предупредителни знака
кръвна захар

Повишена кръвна захар – 12 предупредителни знака

Повишена кръвна захар – 12 предупредителни знака, че ситуацията е вече критична

Повечето хора смятат, че само диабетиците имат повишени нива на кръвната захар. Реалността е съвсем различна – всеки може да страда от това състояние и да не е напълно наясно колко страдат нервите, кръвоносните съдове и органите ежедневно заради излишната захар!
За да предотвратите големи усложнения, е важно да можете да разпознавате предупредителните симптоми, така че да възстановите баланса и нормалното функциониране.

Постоянен глад
Високите нива на кръвна захар предотвратяват навлизането на глюкозата в клетките. В резултат на това тялото не получава достатъчно енергия и непрекъснато търси храна.
Повишена умора
Когато имате твърде много захар в тялото си, то губи способността си да съхранява и абсорбира правилно глюкозата. Енергията се използва неефективно и клетките не получават необходимото “гориво”. Поради това може да се почувствате изтощени и да не знаете причината за това.

Често уриниране
Ако нивото на кръвната захар е твърде високо, бъбреците не могат да абсорбират течността. Тогава тялото се опитва да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и в клетките, а след това разрежда кръвта с вътреклетъчна течност, така че нивата на глюкоза да се върнат в норма. Този процес води до повишена нужда от уриниране.

Сухота в устата, постоянна жажда
Това състояние всъщност показва голяма загуба на течности. Хипоталамусът (част от мозъка), който преценява нивото на дехидратация и изпраща сигнал за жажда, също ще изпрати съответния сигнал до мозъка, че сте изключително жаден. В този случай е много важно да пиете много вода или неподсладен чай.
Загуба на тегло
Когато нивата на кръвната ви захар са над нормата, може да се случи бързо да отслабнете, дори и да не промените диетата си.
Честото уриниране, води до ниски нива на течности в цялото тяло, което води до загуба на тегло. Ако нивата на инсулин не са достатъчни за метаболизма на глюкозата, тялото ще започне да използва мазнините като енергия. Високите нива на урина заедно с високите нива на глюкоза карат тялото да изгаря повече калории.

Инфекции
Инфекциите на пикочните пътища и гъбичните инфекции могат да се развият както при мъжете, така и при жените. По-често обаче се среща при жените, които имат висока кръвна захар и диабет, тъй като прекомерните количества захар създават подходяща основа за размножаване на бактерии и гъбички.

Суха кожа
Честото уриниране води до дехидратация. Кожните проблеми в областта на краката може да са признак на атеросклероза. Увредените нерви могат да нарушат функцията на потните жлези.
Проблем с кръвообращението
Високите нива на кръвна захар пречат на глюкозата да навлезе в мозъка. Това се отразява на скоростта на мислене и вземане на решения.

Замъглено зрение
Клетките на окото се деформират и очите губят способността си да се фокусират.
Бавно зарастващи рани
Това се случва поради увреждането на кръвоносните съдове.
Еректилна дисфункция при мъжете
Здравата ерекция изисква здрави нерви, добро кръвообращение и хормонален баланс. Високите нива на кръвна захар засягат всички тези системи.

Раздразнителност и невроза
Хората с високи нива на кръвна захар са тревожни, лесно раздразнителни и податливи на депресия.
Мозъкът е зависим от редовното снабдяване с глюкоза, а резките скокове оказват много негативно въздействие. В резултат на това настроението се влошава.
Захарта влияе и на усвояването на хранителното вещество, отговорно за настроението – хромът.
Този минерал е необходим за поддържане на стабилно ниво на кръвна захар, тъй като инсулинът, който чисти глюкозата от кръвта, не може да функционира правилно без него.

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*