Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / НОВИНИ / НОВИНИ / Посланикът на Турция поиска по-застъпено изучаване на турски език в България

Посланикът на Турция поиска по-застъпено изучаване на турски език в България

/
/
/
795 Views

Той заяви това по време на откриването на нов завод на турска компания в Кърджали, научи e-vesti.

„Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български граждани владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в станата. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока“.

Малко по-късно Хасан Улусой обясни, че изказването му е във връзка с нуждите на бизнеса за подготвени кадри в заводите в Кърджали.

Премиерът Бойко Борисов, който присъстваше на откриването на предприятието, отговори,

че в страната има достатъчно възможности за изучаване на чужди езици и добави, че не е работа на посланика да дава съвети.

„Да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента ясно и точно“, подчерта Борисов. Той обърна внимание, че в образованието имаме много ясни програми. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза премиерът и добави, че у нас младите хора учат много езици. „Колкото повече, толкова по-добре“, подчерта той.

„Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“, каза още министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира

Днес в Кърджали турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно…

Publiée par Корнелия Нинова sur Samedi 11 mai 2019

„Днес, в Кърджали, турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България“. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП. Тя подчертава, че днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи.

Вестибг

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *