Home » ЗДРАВЕ » Пържолите са отровни за стомаха през лятото
Пържолите са вредни през лятото

Пържолите са отровни за стомаха през лятото

През лятото всички развързваме колана и си угаждаме на воля, припомня e-vesti.com. Кулинарната вакханалия обаче може да ни излезе твърде скъпо и дори да ни вкара в болница, но не защото сме прекалили с количеството храна, а защото сме яли неща, които са противопоказни при високи температури. За да не провалите отпуската си заради някое необмислено пиршество, избягвайте няколко вида храни, когато навън е над 30 градуса. Основното е да не си позволявате пикантни храни. В тях се съдържа веществото капсацин. Той придава онова парещо усещане в устата ни, когато хапнем нещо лютиво. Само че в тези жеги е добре да избягваме лютите чушки.

Учени са доказали, че капсацинът повишава краткосрочно телесната температура, когато влезе в организма. И макар това да не е толкова осезаемо, колкото по-горещо е навън, толкова повече го усещаме. Затова оставете лютичкото за зимата. Водата е най-добрият ни съюзник в жегите, организмът ни се нуждае от нея. Затова е важно да приемаме възможно най-много и да отделяме възможно най-малко течности, за да не се обезводним. По тази причина е добре да се избягват диуретични храни. В тази група влизат напитки, съдържащи кофеин – кола, кафе, черен чай.

Освен това – манго, копър, артишок и аспержи. Консумацията им може да ни докара отпадналост и умора. Храните, богати на белтъчини, определено трябва да се избягват в горещите летни дни. Колкото и да обичаме богатата скара през лятото, по-добре да не прекаляваме с нея. Голямото количество белтъчини в месото го прави трудно за храносмилане. А през лятото организмът ни е изморен от топлото време и храносмилането е още по-затруднено.

Тялото ни изразходва между 50 и 100% повече енергия, за да смели белтъчините в сравнение с въглехидратите. Вместо мазна свинска пържола сложете върху барбекюто пилешка или немного мазна риба. При консумация ги гарнирайте обилно със салата с минимално количество зехтин. Алкохолът, особено спиртните напитки, също са противопоказни при над 30 градуса.

retro.bg

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*