Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / НОВИНИ / НОВИНИ / Пълен абсурд с ромска къща в центъра на Пловдив

Пълен абсурд с ромска къща в центъра на Пловдив

/
/
/
1218 Views

Битките за имоти в един от най-централните райони на Пловдив, но и белязан от тежки нарушения поради спецификата си на ромска махала – Аджисана, продължават в пълна сила, научи e-vesti.com.

Поредният казус с къща зад Малката базилика ескалира във фактически оксиморон. Собствениците на четириетажната постройка с мансарда се борят имотът им да бъде признат от няколко години. Те са опитали да си издействат статут на търпимост, ала ударили на камък, като отказът бил потвърден дори от Върховния административен съд.

Причината за заповедта за премахване на сградата е проста и ясна – къщата е незаконна. Няма строително разрешително и проект за изграждане, още по-малко се вмества в ограничението за ниско застрояване до 10 метра, предвид че жилищната сграда е с височина 11,50 метра. Навремето в имота имало стара кирпичена къща, която била заменена от четириетажната сграда. До преди няколко години зданието било едва на втора плоча, ала после било достроено. Пред него в същия парцел се разполага едноетажна постройка с кафе-аперитив и вход към жилищната част.

Незаконна или не обаче сградата няма да бъде премахната поне засега. Заповедта за нейното събаряне е отхвърлена от магистратите, въпреки че два пъти Административният съд в Пловдив и върховната инстанция потвърждават незаконността на обекта. Причината – в административния акт на районната администрация за собственици на обекта са посочени само две лица, а те, оказва се, са собственици едва на 1/5 от къщата. Традиционно и този имот се оказва съсобственост на рода от още четирима души.

Припомняме, че в Аджисан махала започна офанзива за премахване на незаконните постройки във връзка с изпълнението на 22-милионния проект за облагородяване на зоната между булевард „Марица“, „Източен“ и „Мария Луиза“.

Повечето съдебни саги завършват успешно за район „Централен“, ала не и тази. Възможността за премахването на сградата е повтаряне на процедурата от районната администрация и издаване на нова заповед, която да бъде процедурно и законово издържана.

Източник: БЛИЦ

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *