Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / ЗДРАВЕ / Опасно ли е да си пукаме пръстите

Опасно ли е да си пукаме пръстите

/
/
/
517 Views

Когато искате да изпукате пръстите си, вероятно сте чували от поне един човек да спрете да правите това. Някои хора дори твърдят, че това действие може да повреди ставите ви и да предизвика артрит. Но това наистина ли е така?

Какво казват експертите

Според статистиката, около 45% от хората пукат пръстите на ръцете си. Но преди да отговорим на въпроса дали това е вредно за човешкото здраве, нека видим откъде идва този звук.

Мнозина вярват, че изпукването се причинява заради костите, но това не е така. Пространството в ставата, което се намира между двете кости, е изпълнено със синовиална течност. Тя съдържа азот и въглероден диоксид и действа като смазващо вещество. „Пукотът, който чуваме, е звукът от пръсване на азотни мехурчета“, обяснява д-р Робърт Клаптър, ортопедичен хирург в Медицински център „Сидърс-Синай“.

Добре, а как спукването на тези микроскопични мехурчета с течност се чува толкова силно? Обяснение е научно и не особено разбираемо, но с две думи – звукът може да достигне до 83 децибела заради акустичното налягане, създавано в резултат на скоростта на изпукване и затворената среда, в която се случва.

Но има експерти, които не са съгласни с това твърдение. Те са уверени, че азотните мехурчета не могат да се спукат и появата на този звук се дължи на липсата на течност в ставата.

Както и да е, основното нещо е едно – можете да пукате пръстите си толкова, колкото искате. Това не е опасно за здравето. Учените твърдят, че няма връзка между това действие и развитието на ревматоиден артрит. Също така е невъзможно да се счупят пръстите или да се повредят ставите по време на това действие.

Източник Zdrave.to

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Вашият коментар

error: Content is protected !!