Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Начало / ЛАЙФСТАЙЛ / Най-тежкият българин: 300 кг, с кръвно на спортист

Най-тежкият българин: 300 кг, с кръвно на спортист

/
/
/
397 Преглеждания

Кирил Искренов-Доктора е на диета от кюфтета, не пие лекарства, а лекува с чудодейна смес от 10 билки

Не постя. Хапвам и пийвам на корем, здрав съм като камък. Кръвното ми е като на спортист – 120 на 80. Това са думи на един уникален мъж. Кирил Искренов-Доктора е най-тежкият българин с тегло над 300 килограма.

За разлика от събратята си обаче се чувства чудесно, живее в мир със себе си, заобиколен от обичта на семейството и верните си приятели. Започва деня с билков чай и мед.

Достолепният мъж хапва обилно – както подобава на подобна осанка, не сяда без месо и ракийка. Уважава и виното. Пет литра всеки може да изпие, важна е приятната компания, е философията на Искренов. Следва френската мъдрост, че тези, които пият вино, са големи глупаци, но още по-големи са тези, които не пият.

Искренов не пие лекарства. Наскоро бил на профилактичен преглед и смаял докторите – не вярвали на очите си и на апаратите, че мъж с такова внушително тегло има физиологични показатели на атлет. 57-годишният Искренов е убеден, че това чудо се дължи не на ген, а на баланса в живота му – щастливо семейство, приятели, щедро сърце, готово да се раздава.

Най-тежкият българин: 300 кг, с кръвно на спортист

Плюс чудодейната билкова смес, която наследил от баба си Манка, прочута знахарка. Тайната се предава от поколение на поколение, на 70 години. Къщата ухаела на билки и тамян, идвали да я вземат с файтони да лекува и бабува.

За приятелите си Кирил е Доктора – преди време бил административен директор на болницата в Радомир. След смъртта на дядо си обаче поел семейната традиция – да лекува с билки. Негов еталон е дядо му Георги, изключителен българин. В стаята му имаше карта на Велика България, България на три морета, казва внукът. И до днес спазва съветите на мъдрия старец като този – помагай винаги, когато можеш, доброто винаги се връща!

Кирил помни как е строена семейната къща. Отишъл дядо му Георги в кръчмата и казал: Утре ще бием плоча! На сутринта дворът им почернял от народ – цялото село се стекло да помага. За два часа свършили работата и седнали на софра. Така се строяло някога – всички заедно! А сега приятелят на Кирил, агрономът Антон Георгиев, казвал: Докторе, ако намерим с тебе чувал с жълтици, няма кой да ни помогне да ги метнем на гръб, та да ги приберем! Алчността и завистта изместиха щедростта и добротата, казва Кирил.

Най-тежкият българин: 300 кг, с кръвно на спортист

В дома на Доктора не секва върволицата от хора, дошли за чудодейните прахчета на баба Манка. Сместа от 10 билки е особено полезна за прочистване на черния дроб, за проблемна жлъчка и при хепатит. Като видя, че хората броят стотинки, ме заболява сърцето и им подарявам билки, т.е. надежда, разказва Доктора.

Най-тежкият българин не крие, че е щастливец. Рецептата му е проста – винаги да е зареден с добро настроение. Готов е да се усмихне и да помогне на всеки. Край него винаги има обични хора – жена му Лариса, дъщеря му Галя, внуците Георги и Лара. Наистина е трогателно да видиш 300-килограмов великан, коленичил пред любимите хора.

Доктора е запален родолюбец – на видно място в двора му е черешовото топче, подарък от благодарен пациент от Велинград. Гордее се, че е от поколението, чиято дума е като хвърлен камък и на две не става. Достойнството, искреността, почтеността за него е над всичко.

Най-тежкият българин: 300 кг, с кръвно на спортист

Не понася хора, които са роби на материалното. Загубата на ценности го ядосва, а грубостта и лошотията направо го вбесяват. Едва се сдържал да не натупа нагли хлапета в софийски трамвай, отказали да отстъпят място на бременна жена.

Като дете бил отличен футболист. Над 10 години бил в професионалния спорт. Бил в юношеския национал, бърз като стрела, тежал само 73 кг. Предричали му бляскаво бъдеще. През 1981 г. обаче съдбата му се преобърнала – на мач на Герена му счупили крака и трябвало да се сбогува със спорта. Натрупал и килограми.

Любовта му към спорта е жива до днес – следи успехите на най-известните атлети по телевизията. В семейството се гордеят със световен и олимпийски шампион – прославения щангист Валентин Христов е братовчед на съпругата на Кирил – Лариса. Ако политиците ни се учат от големите ни спортисти, държавата ни ще процъфти, убеден е Искренов.

Телевизиите го превърнали в звезда, но славата не го главозамайва. Охотно се снима с непознати, дава съвети за здраве. Обича да пътува, да посещава интересни непознати места. Кормува сам, но напоследък усеща, че му дотежава. Яд ме е, че прекалих с килограмите. Май трябва да стисна зъби и да сваля поне част от товара, 100-150 килограма, казва най-тежкият българин.

Мисията е трудна, но с воля ще се пребори. Първо обаче трябва да се справи с върволицата приятели, да разреди сладките трапезни срещи.

Мисията да помагаш не е за всеки, нямаш ли сърце, не става, обяснява Кирил. Човешката душа, човешкият организъм 50 процента се лекува с думи! Дадеш ли на човека кураж с блага дума, той добива сили да пребори болестта. Този ценен урок на известния д-р Спас Добридолски Доктора спазва и до днес.

Мечтата на този човек с внушителна осанка е съвсем проста – да се радва на семейството си, да вижда близките си здрави, сплотени. И да следва каузата да помага на хората да опазят най-ценното – здравето.

Най-тежкият българин: 300 кг, с кръвно на спортист

Зарежда се с енергия от тепетата

Пловдив е невероятен град. Не го казвам аз – оценката е на Европа, иначе нямаше да стане първата ни европейска столица на културата, казва Доктора. Редовно прескача под тепетата, зареждат го с енергия. Обичам България, няма нещо, което да не ми харесва в нея. Няма друга такава страна. Не ми е минало и през ум да я напусна. Болно ми е само, че дръпнахме назад вместо напред – и в образованието, и в здравеопазването, и особено в морала. Дано си върнем ценностите, казва Кирил Искренов.

Извор измива 200 болести

Селото на най-тежкия българин – Гигинци до Брезник, е прочуто с манастира „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ и лековитото си за 20 болести аязмо. Водата, която лекува очни болести, бъбреци, укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервната система, извира от корените на стар дъб в двора на Светата обител. Старата църква на манастира е издигната през 1814 г. Манастирът пази частица от мощите на единия от покровителите си – Свети Козма. Трите бронзови камбани, по тон всяка, са единствени по рода си в България. Правени са по поръчка в Гърция, по подобие на Атонски камбани.

Марица

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Вашият коментар

error: Content is protected !!