Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Начало / НОВИНИ / Край на далаверата: Германия спира източването на немската социална система от българи и румънци

Край на далаверата: Германия спира източването на немската социална система от българи и румънци

/
/
/
449 Преглеждания

Германия спира далаверата на хиляди българи и румънци, които се заселват в страната, за да източват бюджета им чрез детски надбавки и социални помощи, научи e-vesti. Специално приети поправки в закона миналата седмица слагат край на измамите на хиляди наши роми, съобщават вестниците „Ди Велт” и „Зюддойче цайтунг”. Законът бе окончателно гласуван в петък, 7 юни, и влиза в сила от 1 юли.

Мерките целят да спрат порочната практика „чужденци да идват в Германия само заради детските надбавки“, както се изрази депутатът от ХДС Йоханес Щайнигер. По думите му, безработни граждани на по-бедни страни от ЕС възприемат германските детски надбавки като социални помощи.

Всички представители на ХДС/ХСС, участвали в дебата за новия закон, призоваха съответните институции и местните служби да започнат да прилагат закона бързо и последователно. Само тогава той ще има ефект, убедени са те. Според немците, с този закон ще бъдат предотвратени огромни щети.

„Законът няма за цел да криминализира граждани на ЕС от България и Румъния, например. Точно обратното: нашата цел е да ги защитим. Ние не искаме те да бъдат примамвани към Германия с фалшиви обещания“, обяви християндемократът Томас де Мезиер, бивш вътрешен министър на Германия, по време на дебата за новия закон срещу нелегалните практики при заплащането на работници и срещу измамите с детските надбавки.

От години германските общини се оплакват от измами със социални помощи и детски надбавки, извършвани от граждани на ЕС. В местните медии редовно се появяват информации за съвместни акции на полицията, митническите служби и Семейната каса, при които многократно са установявани злоупотреби, в които са замесени граждани от български и румънски произход. Много от тях обаче стават жертва на измамници – безскрупулни посредници ги примамват към Германия с обещания за добри трудови условия. Истината обаче често е друга: непочтени работодатели ги назначават като надничари срещу нелегално ниски трудови възнаграждения.

Новият закон има за цел да засили борбата срещу този вид престъпления. Той предвижда регионални клонове на отдел „Работа на черно“ към Службата по финансов контрол да получат нови кадрови попълнения, а самите служители да имат повече правомощия в работата си – когато извършват контролни проверки или провеждат разследвания. Така например вече ще са позволени и контролни акции на самите борси за надничари. Това предпазва работниците от нелегалните практики при заплащането, тъй като немалко работодатели, които наемат оттам работници, им плащат много под минималната почасова ставка. Този закон обаче е от полза и за мнозинството почтени работодатели, които са стриктни в това отношение.

Що се отнася до злоупотребите с детски надбавки, тук ще бъдат разширени правомощията на Семейната каса. Тя ще има правото сама да проверява отделни случаи, например за да установи дали не са налице някакви нарушения, например на правото на свободно придвижване в ЕС. Изплащането на детски надбавки може да бъде преустановено дори и само при наличието на подозрение за измама. Освен това отсега нататък новопристигналите в Германия граждани на ЕС ще получават детски надбавки през първите три месеца от пребиваването си в страната само ако могат да докажат някакъв месечен доход.

Лупа

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Вашият коментар

error: Content is protected !!