Home » НОВИНИ » НОВИНИ » Каква ще е съдбата на двете българчета, осиновени в САЩ
двете българчета осиновени в САЩ

Каква ще е съдбата на двете българчета, осиновени в САЩ

До средата на септември трябва да се реши съдбата на двете осиновени в САЩ българчета, които бяха изведени от семейството си и са под закрила на Департамента за децата и въпросите на семейството в щата Мисури, научи e-vesti. Какво ще стане двете момичета ще реши американският съд, като първото съдебно заседание е насрочено за 6-и септември 2019-а г., предава БНР. Случаят е прецедент за българските институции.

„Беше мръсна, не беше добре облечена, нямаше обувки. Изяде набързо два сандвича с фъстъчено масло и няколко пакета с чипс и продължаваше да иска още храна“, разкрива разказът на шериф Дарин Браули от окръг Шенън в щата Мисури за първата му среща с една от двете близначки.

Открива я съседка на черен път недалеч от къщата на семейство Макгрегър, с мазна коса, белези по ръцете и кървящи крака, жадна и гладна. Момичето и сестра му живеят заедно с 8-те деца на 56-годишния Марк Магрегър и 40-годишната му съпруга Мелиса. Двете българчета са държани в тъмна стая с часове, позволява им се да ползват възглавници само при добро поведение, ядат предимно сурови зеленчуци, удряни са с кухненски прибори пред биологичните деца, трябвало е да искат разрешение да се изкъпят и да се облекат.

Подобно отношение към биологичните деца няма. Две обвинения са повдигнати срещу Марк и Мелиса Макгрегър, които водят до присъда от 5 до 15 години затвор. В момента двойката е пусната под гаранция от 100 хиляди долара. А българските момичета на възраст 14 години с инициали Р. и К. са настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа.

„Самите деца имат, назначен попечител от щата Мисури, т.е. – човек, който се грижи пряко за техните права и интереси“, каза консулът ни в Чикаго Иван Анчев. Той се срещна с тях и кажа, че децата са спокойни и се чувстват добре.

„Разговорът беше изцяло на английски език. От самото начало ги попитах как искат да разговаряме – на български или на английски и те предпочетоха английски, така че това свидетелства за нивото на адаптация на децата в местната среда“.

Близначките са осиновени през 2012-та година на 7-годишна възраст. Имат двойно гражданство.

„Един много специфичен момент, тъй като бидейки чужди граждани ние няма как да предявяваме тези искания, които бихме отправили към един човек, който има само българско гражданство. В същото време те запазват своето българско гражданство, така че ние имаме интерес към тези деца. Но вие знаете, че Америка е държава създадена от имигранти, там всеки един е от ирландски произход… и т.н. Така, че всеки който – нямахме затруднение с местните и щатските власти в Мисури“, поясни консулът.

Консулската ни служба в Чикаго следи двете дела по случая – криминалното срещу семейство Макгрегър и гражданското, което касае съдбата на близначките. Първото заседание дело за съдбата на децата е на 6-и септември.

„Едната възможност е да отидат в приемно семейство, което е лицензирано от щата да приема деца с подобни проблеми. Другият вариант е да останат в този дом за деца, лишени от родителски грижи до навършване на 18 или 21 години“.

Международните осиновявания в България започват още през 86-та година. Осъществяват се от лицензирани от Министерство на правосъдието организации. И България, и Съединените щати са подписали Хагската конвенция, която предвижда признаване на чуждестранни публични актове и целият процес по осиновяване се основава на доверие между институциите на двете държави. При международно осиновяване българската страна, разчита на информацията, предоставена от американските институции, казват Нели Ганчева и Милена Кузева – адвокатки, специализирани по международно осиновяване и председатели на организациите Веста и Анидо.

„Проверки не се правят – това, което се прави е документите да бъдат преведени и заверени и се внасят в Министерство на правосъдието. Т.е. проверката се прави от държавата по пребиваване. Семейството подготвя цялото си досие, социалните служби ги проверяват, конкретно в САЩ се прави проверка на цялата територия от ФБР на базата на пръстови отпечатъци и досието се праща в България готово“, каза Кузева.

Решението за осиновяване се взема от Съвет към Министерство на правосъдието, а следосиновителният период за наблюдение е 2 години.

„Специално в САЩ се осъществяват не 4 посещения в рамките на 2 години на всеки 6 месеца, а пет първото е две седмици след пристигането и после на 6 месеца и подробен доклад се изпраща“, добавя Ганчева.

При тези проверки двете близначки от Мисури показват, че са привързани към семейство Макгрегър и се чувстват добре. Според Милена Кузева това е напълно нормална детска реакция: „За отношенията между тези деца и осиновителите е потенциално може да бъде проблем във всяко едно семейство, независимо дали са осиновители и биологични деца. Има случаи на малтретиране, но за тези деца те остават най-добрите родители, това са единствените родители“.

В хода на разследването става ясно още, че срещу двойката Макрегър има разследване в друг щат по подозрения за насилие срещу биологичните им деца.

Адвокат Нели Ганчева обяснява, че американската страна няма задължение да уведоми българските власти, че е имало подобно разследване: „Основната идея на осиновяването е да приравним децата с биологичните, след като вече те са там и са американски граждани – американската страна имат пълните права и задължения да се справи с този казус“.

В този момент българските институции нямат инструмент за намеса в съдбата на двете близначки от Мисури. Не може да се говори и за прекратяване на осиновяването.

„Само когато всъщност Министерството на правосъдието може да бъде инициатор ако детето не е получило легален статут, ако решението за осиновяване не е признато и това си случва в страна, която не е страна по Хагската конвенция“, обясни Кузева.

България за първи път се сблъсква с подобен казус, а правосъдното министерство като превантивна мярка поиска от акредитираните организации за международни осиновявания да представят доклади за проблемна адаптация на деца, осиновени след 2017-та година. Поставени и са нови изисквания в социалния доклад за бъдещи осиновявания да бъде представен план за действие при кризи при отглеждането на дете. За първи път с подобен казус се сблъсква и консулството ни в Чикаго.

Съединените щати са изключително важни като държава – осиновител за България. За разлика от европейците, американците не търсят масово да осиновят само, защото не могат да имат собствено дете, а го правят от хуманитарна гледна точка. А в регистъра за международно осиновяване влизат предимно деца в по-зряла възраст или такива със специални нужди, казва адвокат Нели Ганчева.

„В практиката имаме случаи, когато в САЩ заминават деца с цел спасяване на живота. Партньорски организации с линейка закарват детето до самолета, медицинска сестра го придружава през целия полет, за да се направи животоспасяваща операция. Така, че когато говорим за международни осиновявания е хубаво да обърнем внимание и на другата страна, която всъщност е типичната“.

От Министерство на правосъдието отказват коментар по случая, тъй като става въпрос за американски граждани и правомощията са изцяло в ръцете на американските институции.

Лупа

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*