Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / НОВИНИ / НОВИНИ / Кабеларки крият броя на абонатите си, позволиха си да обвинят ГДБОП в лъжа!

Кабеларки крият броя на абонатите си, позволиха си да обвинят ГДБОП в лъжа!

/
/
/
615 Views

Кабелни дружества се ожалиха пред медии след акцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата, но не отговориха какъв е броят на абонатите им и защо нарушават законите, научи e-vesti.

В БТА на пресконференция се появиха Владимир Алтънов, Марин Чукарски и Иван Коцелов, представители на „Кабел Сат Запад“ и Ивайло Илиев от „Вайтъл“ ЕООД.

Представителите на кабеларките се зажалваха заради акцията преди дни на специализираните органи, които хванаха схема за нелегално разпространяване на продукция, обекти на авторско право. По думите на шефа на отдел „Киберсигурност“ на ГДБОП най-ощетени от измамата на кабеларките са Нова тв, bTV, и НВО, а сумата, която губят само за последните два месеца е около 10,5 млн. лева.

По думите на Алтънов това са неверни обвинения. „Минали сме през много регулации в сектора. Работим в големи и малки населени места. Въпросите за авторските права на продукциите възникнаха още преди 20 години. Това е предмет на един вечен спор“, поде той, добавяйки че най-потърпевши са дружествата с техния профил.

Той отрече пипнатите кабелни оператори да са нарушили закона за авторските права, но и нападна институциите. „Съществуват достатъчно технически средства един доставчик на съдържание да прекрати правата на продукция, която се излъчва нерегламентирано. КРС също може дистанционно да осъществява проверките, както и на място. Това обаче не е направено. Проверките са осъществени от орган, на който не му е работа да се занимава с този вид регулация“, смята Алтънов.

„Влизането на ГДБОП и Жандармерия е продукция с негативни последици за нас в редица направления. Много некоректни и неточни неща бяха казали от представители на изпълнението на този екшън“, добави Алтънов, намеквайки че представителите на реда не са изнесли вярна информация пред обществото по време на последвалите пресконференции за акцията.

„Не сме получили протоколи от акцията и не знаем дори за какво се водим виновни“, ожали се Алтънов, въпреки че обвиненията бяха ясно заявени още в рамките на деня на акцията по ГДБОП и прокуратурата.

„Нямаме идея от къде идва цифрата  на „Европол“ за 700 000 нелегални абоната, които са получавали сигнал от престъпна мрежа. От цялото население в регионите, в които оперират всичките 5 оператора, не наброява и половината от тази цифра“, оправда се пак той и добави, че това са неверни твърдения на Явор Колев и респективно на прокуратурата.

На въпроси на журналисти отговаряше и Марин Чукарски.

Той отрече кабеларките да са излъчвали програми „Спорт Клуб“, „Арена Клуб“, „Спорт“, „Мач“ и т.н. „Излъчвали сме само програми, за които сме имали разрешение“, кратко добави той.

На неудобните въпроси той бе кратък и отговаряше с по изречение-две. Чукарски заяви, че имали права за излъчване в съответните „със съответните документи“.

На въпрос на БЛИЦ как ще коментират данните, че в България има 700 000 нелегални абонати и колко всъщност имат самите те, Чукарски отвърна с несигурен глас: „Преди малко стана известно, че такива цифри просто се хвърлят и то неслучайно. И за пари и за абонати. Всичко е в пъти завишено. Сигурно има нелегални абонати някъде. В България и особено в нашите региони – Кюстендилска и Благоевградска област са най-силно засегнати от обезлюдяването в нашата страна. За миналата година 2038 човека са напуснали Кюстендил за една година. Тези цифри се хвърлят от преброяване, направено преди 9 години мисля. Според мен цифрите са некоректни. За нашите абонати – осчетоводяваме си приходите, имаме публикувани отчети, направете си труда и вижте. Сега защо да хвърлям тук някакви цифри. Мога да кажа, че абонатите са ни доста по малко след акцията, ще видите сами след време“, заяви той.

Чукарски, обаче избегна конкретен отговор на въпроса какъв е точният брой на абонатите на кабеларките, които защитава.

Без отговор остана и питането – каква е причината за разминаването на данните за абонатите декларирани в КРС и АБРО.

Тезата на двамата представители на кабеларките бе твърде неубедителна, а жалките им напъни да се изкарват жертви будят присмех!

Източник: БЛИЦ

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *