Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / НОВИНИ / НОВИНИ / Дори и най-скъпите „натурални“ сокове в кутии са 100% измама: Гъмжат от консерванти, подсладители и гуми

Дори и най-скъпите „натурални“ сокове в кутии са 100% измама: Гъмжат от консерванти, подсладители и гуми

/
/
/
1028 Views

Ако смятате, че можете да си купите натурален сок в търговската мрежа, това е пълна заблуда, научи e-vesti.com. Предлаганите като „100%” природен продукт плодови напитки всъщност са смес от оцветители, консерванти, Е-та и подсладители, категорични са експерти.

Едни от най-скъпите сокове, предлагани като натурални, всъщност са разтворен концентрат. Естествен плод има рядко, а кутията е пълна с вредни Е-та и естествената съставка стевия понякога отговаря на истината. Въпреки че портокаловият сок наистина се прави от плод, той се пастьоризира на температура от 95 градуса. Това убива повечето микроорганизми, които биха ускорили процеса на разваляне. В същото време обаче се разграждат близо 80% от всички витамини и полезни вещества, съдържащи се в цитруса.

След термичната обработка, портокаловият сок се пълни във вакуумирани варели, за да няма контакт с кислород, който също би ускорил развалянето. В тези варели сокът може да престои без да ферментира, но за сметка на вкусовите и ароматни качества. Процесът на обработка унищожава полезните витамини и вещества и влошава вкусовите качества на портокаловия сок. Варелите със сок се внасят у нас, където отново се отварят и се прибавят изкуствено създадени овкусители, оцветители, ароматизатори. Често се добавя и захар, или други подсладители като фруктозен сироп, които са по-вредни и от захарта.

Не вярвайте и на рекламите за „парченца плодове”, защото това са просто добавени гуми, подобие на плод. Така въпросните „натурални” сокове наистина няма как да бъдат натурални, защото не е възможно да имат трайност по една година. Дори сокът да е направен от истински плод, обработките са толкова агресивни, че се губят всички полезни вещества. В България е въведено изискването само истинските сокове да съдържат надпис „сок” на етикета и затова почти на нито една кутия няма да намерите надписа. Ето и какво можем да направим, за да избегнем вредните напитки, от които освен всичко останало се получават и киселини – най-добре е въобще да не се купува сок в кутия, а да се инвестира в сокоизтисквачка, в която сами да си направим истински фреш!

Хотарена

Facebook Comments
СПОДЕЛИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *