Home » НОВИНИ » Да сменяме ли лична карта, парола и ПИК код: Ето какво да правим, ако данните ни са похитени
Да сменяме ли лична карта

Да сменяме ли лична карта, парола и ПИК код: Ето какво да правим, ако данните ни са похитени

От Националната агенция за приходите разкриха днес какво трябва да се направи, ако справката сочи, че има незаконно разпространени лични данни, научи  e-vesti.com.

Припомняме, че вече е достъпно приложението на Националната агенция за приходите (НАП), чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп.

Справка в приложението може да се направи ТУК след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.

Ето какво пишат от НАП:

Уважаеми клиенти,

Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни, е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия.

Не се налага да сменяте документите си за самоличност.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация.

За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

Какви конкретни данни за мен са разпространени?

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.

В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Дотогава е достатъчно да се запознаете с препоръките на НАП във връзка с личните данни.

Както е известно, вече е достъпно приложението на Националната агенция за приходите (НАП), чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп.

Справка в приложението може да се направи ТУК след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.

Източник: Дир.БГ

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*