Home » ЗДРАВЕ » 6 неща във вашата къща ,които излъчват радиация дори без да подозирате
бира

6 неща във вашата къща ,които излъчват радиация дори без да подозирате

Не е нужно да се приближавате до ядрена централа или да си направите рентгенова снимка, за да получите доза радиация – тези емисии могат да дойдат от незабележими битови предмети като ядки, гранитни плотове и детектори за дим. О, и също от собственото ви тяло.

1. Бразилски орехи

Бразилските орехи (особено тези, отглеждани в Бразилия) растат на дървета с дълбоки корени, които достигат до почва с високо съдържание на естествен радий, източник на радиация. Корените поглъщат радия, който след това си проправя път до ядките. В резултат на това нивата на радия в бразилските орехи могат да бъдат 1000 пъти по-високи от тези на другите храни. За щастие, СИП регулира нивата на радиация на храни, като тези, така че можете да бъдете спокойни за своята закуска.

2. Банани

Вероятно вече знаете, че бананите съдържат калий. Бананите обаче са и едни от най-радиоактивните храни, защото съдържат изотопа калий-40. Благодарение на този изотоп любимите жълти плодове на всеки отделят малко количество радиация. Подобно на бразилските ядки, радиоактивният калий се поема от почвата и се абсорбира от плода.

Бананите са толкова популярен източник на радиация, че има дори неофициална единица за измерване на радиацията, наречена BED, или еквивалентна бананова доза, която се използва за илюстриране на нивата на радиация в храните.

Имайте предвид, че за да приемете опасно количество радиация то вие трябва да изядете 10 000 000 банана наведнъж.

Други храни с високо съдържание на радиация са морковите, картофите, бобът и червеното месо

3. Вашето тяло

Срещата с толкова много видове радиация в ежедневието ни, прави и нас самите малко радиоактивни. Тъй като често се среща в редица храни, калий-40 е основният източник на радиация и в телата ни. Телата ни обаче приемат и радиация от въздуха, който дишаме, и водата, която пием. Естественото количество радиоактивен въглерод-14, присъстващо в тялото ни, е това, което позволява на археолозите да определят възрастовите граници на открити древни скелети.

4. Бирата е радиоактивна

Бирата не е особено радиоактивна, но една бира съдържа средно около 390 pCi / kg от изотопа калий-40. Всички храни, които съдържат калий, имат част от този изотоп, така че бихте могли да разгледате това като хранителна съставка в бирата. От позициите в този списък бирата вероятно е най-малко радиоактивна, но е забавно да се отбележи, че тя всъщност е леко гореща. Така че, ако се страхувате от енергийната напитка в Чернобил от този филм “Hot Tub Time Machine”, може би ще искате да преразгледате. Може да е хубаво.

5. Гранитни плотове

В гранитът естествено се съдържат уран и торий, защото тези елементи се намират в магмата, която се втвърдява при образуването му. Но истинският проблем е радонът. Естественият уран се разпада в радон, който е газ. И точно както не трябва да вдишвате прахообразното съдържание на димните детектори, радиоактивните газове от гранита могат да се вдишат и да причинят здравословни проблеми. Що се отнася до кухненските плотове, гранитът е сравнително безопасен избор, защото не е твърде порест, което означава, че повечето радон си остава вътре.

6. Кухненските съдове на баба ви

Елементи като уран, торий и все по-присъстващия калий-40 са били обичайни елементи съдържащи се в покритието на някои керамични съдове и керамика до 60-те години. Хомер Лафлин – Китайска компания, която прави ярко оцветените комплекти Fiestaware, използва уран оксид за своите червени съдове и природен уран за белите керамични съдове, преди цялата линия да бъде спряна през 1972 г.

Радиацията е асоциирана винаги с нещо смъртоносно, но всъщност всеки един човек е радиоактивен и в малки количества радиацията не е опасна, а дори необходима.

Facebook Comments

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*