Васил Найденов: Мъчно ми е за пенсионерите, едва свързват двата края

Васил Найденов: Мъчно ми е за пенсионерите, едва свързват двата края

„Мъчно ми е за всички пенсионери в България, защото повечето, които нямат подкрепа от близките си, се мъчат и едва свързват двата края. Цените в магазините са изключително високи за повечето възрастни хора и неведнъж съм виждал как си броят паричките с тъга, преди да влязат в даден магазин, за да пазаруват“.

Това сподели пред „Ретро“ музикалният ас Васил Найденов. По думите му е време нещата в страната ни да се променят и поради тази причина е абсолютно категоричен, че ще гласува на предстоящите избори.

Припомняме, че Васил Найденов, както и други над 100 големи музиканти, които са без пукнат лев пенсии, вече ще получават пожизнени месечни пенсии от държавата, след като това бе гласувано от парламента през март. Става дума за творци, работили на щат към Държавно обединение „Музика“, чиито документи за трудов стаж не присъстват в архивите.

Причината за липсата на документите е пожар, при който изгарят архивите. Така културните дейци се оказват без необходимите документи за стаж, които се изискват от НОИ, и това ги спъва да се пенсионират по каналния ред. Част от тях години наред нямат никаква пенсия, други разчитат на социална или инвалидна по болест, но отново в обидно нисък размер.

За разлика от мнозина Васил Найденов не се жалва за себе си и за това колко малко пари получава, тъй като все още е засипан с музикални ангажименти. Той обаче е искрено притеснен за свои колеги, които вземат още по-малко пари от него.

„Това не е справедливо. Всички ние сме се трудили толкова много години и за мен е подигравка мои колеги, огромни таланти, да не могат да се справят с бита“, коментира пред „Ретро“ Найденов.

По негови думи повечето му колеги са работили по концертни зали, стадиони, летни театри, и то с норми от порядък на над 100 концерта. Затова държавата е била длъжна да реагира и да намери начин, защото няма място по света, където някой да е работил държавна работа и да не е получил пенсия.

„Надявам се младите хора също да се събудят и да гласуват. Всичко зависи от нас“, заключи попзвездата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *