Нарушения с европари за 58 МЛН. лв. са открити в ЖП транспорта

Министърът на транспорта Николай Събев обяви за открити нарушения с пари по европроекти в размер на 58 млн. лв. Анонса си Събев направи в Нова Загора, където присъства на обществено обсъждане на съдбата на 100-годишната сграда на градската жп гара.

Става въпрос за неправомерно раздадени заплати в Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), като парите са били взети от европейските средства, отпуснати за подобряване на жп инфраструктурата. Според него, това е едно от фрапиращите нарушения, които са били открити при проверката на транспортното министерство за изпълнението на проекти с европейско финансиране. Одитът е започнал още на 13 декември 2021 г., но проверяващите срещали големи трудности, защото “хората не са много услужливи като дават информация”. Въпреки това, извън споменатите 58 млн. лв., Събев не даде повече подробности за нарушенията.

“Голям процент от проектите няма да бъдат завършени в срок, има забавени отсечки, много неизпълнени ангажименти – каза Събев. – Нарушителите ще бъдат предадени на българската и на европейската прокуратури, а всички открити нарушения ще бъдат оповестени публично. Със сигурност всичко ще бъде открито и ще бъде потърсена сметка на всеки, нарушил интересите на държавата”.

На срещата си в Нова Загора транспортният министър подкрепи искането на граждани на Нова Загора да се запази и ремонтира жп гарата в града, която бе замислено да бъде разрушена и на мястото ѝ да се построи нова сграда от павилионен тип.

Събев днес ще бъде и в Стара Загора, където, по думите му, има драстично забавяне в сроковете при изграждането на новата гара. Той допълни, че обектът е трябвало да бъде открит на 13 май, но това вероятно ще стане през юли, а изпълнителят ще трябва да плати 500 000 лева неустойка за забавянето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *