Христо Иванов: Намерението да се платят 300 млн. за модернизацията на МиГ-овете ни прави част от войната, но на страната на Путин

“Намерението да се платят 300 милиона лева за модернизацията на МиГ-овете също ни прави част от войната, но на страната на Путин”. Това заяви Христо Иванов от Демократична България пред “Дарик Радио”.

“Демократична България” (ДБ) ще настоява за еърполисинг и отърваване от руските МиГ-ове. Нашият политически и военен естаблишмънт трябва да се съгласи около една решителна модернизация на българската армия с оръжия от НАТО и това трябва да се случи много бързо. Намерението да се платят 300 милиона лева за модернизацията на МиГ-овете също ни прави част от войната, но на страната на Путин. Час по-скоро трябва да се сложи край на фетишизирането на военната техника от съветската епоха”, каза още той.

“Ако даваме бронежилетки и каски на Украйна, това ни прави част от войната, а да даваме пари на Путин не ни прави, така ли? Това е несериозно”, посочи Христо Иванов.

“Ние сме част от тази война, защото сме непосредствено и пряко заинтересована страна. Ние граничим с тази война. Въпросът е да се защитим. Нашата най-добра защита е в Украйна и в бързо преминаване на режим “адекватност на нашите служби”, каза той. Заяви, че ДБ ще продължава да убеждава всички политически сили и обществото, че от насъщен първостепенен интерес е украинската страна да устои на агресията.

“Нашият интерес е международната система да се регулира от някакви норми, това е решаващата битка. Нашият интерес е Украйна да надделее, затова трябва да сме готови да помогнем по всякакъв начин, който можем”, добави той.

“Ако Украйна не устои, ако руската агресия се превърне в дълготраен факт, това ще е като конфликта в Босна, но на десета степен. Това е част от целите на Путин. Ако се случи, ще е чудовищен проблем за България”, коментира той.

От това дали Украйна ще успее да удържи в тази война, фундаментално ще се променят условията за националната ни сигурност, според Христо Иванов. Защото Путин се опитва да наложи правото на силния, а страната ни в такава ситуация винаги ще бъде от страната на сл

абия, посочва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *