Питаха Кьовеши по БТВ дали има доверие на Гешев

Кьовеши дойде и без много думи каза всичко

”Няма да коментирам”. Така главният прокурор на Европейския съюз отговори на въпрос има ли доверие спрямо обвинител №1 у нас Иван Гешев. Тези думи идват дни, след като Лаура Кьовеши се срещна с българския си колега ”от учтивост”. По всичко личи, че шефката на Европейската прокуратура знае всички онова, което и обикновените граждани – независимостта на Гешев и подопечната му институция са спорни.

“Според мен не трябва да коментираме конкретен човек, а дали има работещ механизъм, независимо кой е на поста главен прокурор. Важно е обвинител №1 да е професионален, независим и активен. Без независимостта на магистратите не може да се говори за върховенство на закона. Да си представим прокурор, който ще открие производство срещу премиер, министър… Няма ли да се страхува за себе си, за поста си? Без тези гаранции прокуратурата не може да изпълнява задълженията си”, обясни още Кьовеши, предаде frognews.bg.

Тя отказа да коментира готвените реформи в системата на правосъдието и намерението за закриването на специализираните съд и прокуратура.

“За нас е важно производствата, които разследваме, да бъдат разгледани от съдии с опит. Важно е тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да са специализирани в сферата”, обясни още шефката на ЕП.

Най-многожалби за злоупотреби с европари в различни сфери са подадени от страна на България.

“Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани изпращат директно в Люксембург, но подават и в офиса в България”, посочи Кьовеши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *