Ето защо дойде военният министър на САЩ в България според Григор Лилов

Журналистът Григор Лилов написа интересен пост относно визитата на министъра на отбраната на САЩ в България Лойд Остин.

Ето какво пише Лилов:

“ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!

“За мен е важно да съм тук, лично в този момент …. както и ясно, още един път да заявим колко сериозно САЩ възприемат своите задължения в НАТО. Нашият ангажимент към член 5 е непоклатим.”

* Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ, на пресконференцията с премиера.

Шефът на Пентагона отказа среща с президента.

Румен Радев е “г-н Нежелан” за ЕС, а от днес и за САЩ и НАТО. Европейските и атлантически контакти на президенството практически са свити дори под минималното за приличие дипломатическо равнище.

Лойд Остин не спази дипломатическата куртоазия и отказа интервю за която и да е българска медия и мисирките й. Той обаче демонстративно, от българска територия направи такова за CNN:

“Всички страни сами преценяват как да помагат на Украйна. Какво прави всяка страна е въпрос на неин избор. Съединените щати не пречат на други страни да оказват подкрепа. Действията ни остават насочени към всичко, което може да донесе промяна в тази борба на украинците – осигуряване на противовъздушни системи и бронебойни системи.”

Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. Работим заедно по източния фланг, за усилването на НАТО, но нищо друго по тази тема не е дискутирано.

*** Премиерът Кирил Петков

За какво дойде Лойд Остин у нас?

Надали за едни 900 души натовски войски, които ще се разположат у нас, надали заради една съвместна с НАТО мизерна българска военна част. Такива решения се обсъждат и взимат на далеч по-ниски равнища.

Той дойде тук, за да предупреди не толкова местните властови кремълски проксита, колкото да предупреди най-сериозно Москва – преднамерено от родната ни територия: не бройте България като ваша губерния, отговорът ще бъде бърз и безпощаден.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *