Испания праща втора пратка оръжия на Украйна

Испанското правителство заяви, че ще изпрати нови оръжия за Украйна, без да уточнява какво ще бъде доставено. Запитан за естеството на новата пратка за Киев, испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес, отказа да даде подробности, предаде Актуално.

Той обаче настоя, че целта е “да се помогне на Украйна и нейната армия да защитят своята независимост, суверенитет и най-вече беззащитните цивилни граждани”. “Ако наистина искаме да помогнем на Украйна… колкото по-малко говорим за оръжия, какъв вид и откъде идват, толкова по-добре”, каза той пред испанската обществена телевизия TVE. Испания ще разположи военна техника в България заради напрежението в Украйна

“Вече изпратихме първата пратка и в зависимост от това как ще се развият обстоятелствата, ще изпратим още една през следващите няколко дни. Правим го с една цел: гражданите на Украйна да могат да се защитят и легитимно да се бранят от това ужасно нашествие на Русия”, каза министърът на отбраната Маргарита Роблес пред телевизионния канал Telecinco. По-късно тя уточни, че техниката, която е доставена със самолет до границата между Украйна и Полша, включва 1370 гранатомета, 700 000 боеприпаса и неуточнен брой леки картечници. В петък висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел предложи блокът да удвои финансирането на военната помощ за Украйна, като го увеличи до 1 млрд. евро, за да й помогне да се пребори с руската инвазия. Руският първи дипломат Сергей Лавров предупреди Европейския съюз и други страни за това, че действат “опасно”, като доставят оръжия на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *