Експерт обясни как да разпознаем проруските тролове в България

Кадър Денят с Веселин Дремджиев

Със старта на войната в Украйна социалната мрежа в България беше нападната от мощна прокремълска пропаганда с готови опорки, някои от които надминават по значение и опасност прозаичните фалшиви новини, защото преследват конкретна цел, свързана с дестабилизацията на страната и тласкането й към определен сценарий. Очертаващата се стратегия, която личи от много от коментарите, е страната да бъде тласната към излизане от НАТО и ЕС, което в последствие да я направи лесна мишена за териториални претенции от други страни.

Ето какво посочва информационен експерт за явлението:

Проруските тролове рязко превключиха от антиваксърство към путинизъм. Но трудно смогват с позициите на руските власти, които всеки ден измислят ново оправдание защо са в Украйна, казва пред Mediapool Георги Ауад, с когото разговаряхме за информационна война в социалните мрежи. Той е експерт анализи, измерване и оценка на репутацията с над десет години професионален опит. Той е един от малкото у нас, които са сертифицирани експерти от AMEC (Международна асоциация за измерване и оценка на комуникацията). Част от екипа разработил “Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда”.

“Повечето антиваксъри се превърнаха в заклети фенове на Путин и Русия. Това не е неочаквано, като знаем кой пробутваше главно антивакс наратива. Пределно ясно е, че ако има някакви хора, които смятат, че Covid, който отне толкова животи, не е опасен, тях няма да ги впечатли една война.

Според мен дори троловете бяха активирани в последния момент. Явно много малко хора са знаели в Русия, че това ще се случи. Най-вероятно заради това реакцията на трол фабриките закъсня.

Доминиращ разказ няма. В момента хората просто са ужасени от това, което се случва, за разлика от троловете, които продължават да са безскрупулни. Трябва да имаме предвид, че тези, които викат най-много, те най-много се чуват. Не вярвам, че има нормален човек в държавата, който да подкрепя това кръвопролитие. Там умират деца, което е крайно неприемливо, независимо от политическите убеждения и разбирания.

Най-гласовитите проруски гласове са много малко. Със сигурност по-голямата част от феновете на Путин са във Фейсбук. В Туитър е съвсем различно. Там има немалко активни акаунти. Българският Туитър в последните 4-5 месеца най-вероятно се е удвоил като брой активни потребители. Тук най-важното е възможно най-бързо да се отървем от тези етикети “прозападни” или “проруски”, а да се опитаме да бъдем просто мислещи хора. Така ще се отървем и от този разказ.

Дори очаквам троловете да намалеят след отварянето на руската фондова борса. Обезценяването на рублата, което наблюдаваме в момента, ще доведе до съкращения и в техния “сектор”.

Как могат да бъдат разпознати?

Можете да скролнете малко в историята на техните коментари, за да видите как рязко превключват от антиваксърство на путинизъм. Това е сигурен белег.

Тези, които не са толкова силно обвързани с тролщината, избягват да говорят толкова активно на тази тема.

Използва ли се войната в Украйна, за да се разклаща доверието на българите към ЕС?

Има такива опити, но те не са толкова успешни. Просто троловете трудно смогват с позициите на руските власти, които всеки ден измислят ново оправдание защо са в Украйна. Наративът е много размит. В началото беше специална операция, за да се денацифицира Украйна, мина се през мръсни бомби, биолаборатории, Лавров обясни, че Русия била в Украйна, за да не започва война. Никой не може да получи в момента заповеди за някакви ясни опорни точки, защото всеки ден руските власти бързо измислят нови обяснения. Явно е, че нещата в Украйна не се развиват по първоначалния план за бърза победа в рамките на 48 часа. Това се видя и от публикуваната погрешка “победна” статия в РИА Новости В момента всичко, което е в онлайн пространството, е буквално отражение на това как се представя руската армия в Украйна. Трудно е формираш теза, ако си трол, когато трябва да защитиш едновременно пет различни гледни точки. В повечето случаи троловете обръщат разговори на агресия от типа: “Ей, сега ще видите какво ще стане”. За щастие, в България няма да видим какво ще стане, защото надали ще видим военен конфликт с въвличането на НАТО. Това наистина би означавало край, но за всички.

Според теб феновете на войната и Путин биха ли намерили политическо представителство при едни предсрочни парламентарни избори?

За всеки, който се опита да формира предизборната си платформа около това, би било все едно да се простреля в крака при началото на спринтово състезание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *