Почина мъжът с присаденото от прасе сърце

Два месеца след операцията почина първият човек, на когото бе трансплантирано сърце от генетично модифицирано прасе. Това стана по време на новаторска операция в Медицинския център на Университета Мериленд .

Дейвид Бенет старши, на 57 години, е имал тежко сърдечно заболяване и се е съгласил да получи експерименталното свинско сърце, след като е бил отхвърлен от няколко списъка на чакащите за получаване на човешко сърце.

Не е ясно дали тялото му е отхвърлило чуждия орган. „Причината за смъртта му не е установена”, заяви говорител на болницата.

Служители на болницата заявиха, че не могат да коментират допълнително причината за смъртта, тъй като лекарите все още не са извършили обстойна проверка. Те планират да публикуват резултатите в рецензирано медицинско списание.

Д-р Бартли Грифит, хирургът, извършил трансплантацията, заяви, че персоналът на болницата е „съкрушен” от загубата. „Той беше смел и благороден пациент, който се бореше докрай. Г-н Бенет стана известен на милиони хора по света със своята смелост и непоколебима воля за живот”, каза д-р Грифит.

Сърдечната трансплантация беше една от поредица пионерски процедури през последните месеци, при които органи от генетично модифицирани прасета бяха използвани за заместване на органи при хора. Процесът, наречен ксенотрансплантация, дава нова надежда за десетки хиляди пациенти с болни бъбреци, сърца и други органи, тъй като има остър недостиг на донорски органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *