Нидерландия праща изтребители F-35 да пазят България

снимка Булфото, архив

Нидерландия ще пази българското небе. Това решение бе взето снощи от нашето правителство.

„От 4 март до 24 юни 2022 г. на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи“, гласи решението на МС, предаде Нова тв.

„В периода от 1 април до 31 май 2022 г. включително да бъде усилена охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от Военновъздушните сили на Република България съвместно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия в състав два самолета в денонощно дежурство на територията на страната, като същите изпълняват и определените задачи в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS)“, се казва още в документа.

Съвместните действия ще се извършват при няколко условия. Военновъздушните сили на Република България продължават да изпълняват ангажиментите си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение.

Мисиите на дежурните самолети на Кралство Нидерландия по т. 2 се изпълняват по плановете и процедурите на NATINAMDS съгласно приложимите документи на НАТО и Международната организация на гражданската авиация (ICAO).

При участието си в охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Нидерландия се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса.

Не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на Кралство Нидерландия.Всяка една от страните поема разходите за собствените сили и средства.

Възлага на министъра на отбраната да предприеме необходимите действия за подготовката и подписването на необходимите документи и да организира дейностите по реализирането на съвместната охрана на въздушното пространство.

F-35 Lightning II („Мълния“) е едноместен реактивен, многоцелеви стелт-изтребител от пето поколение, разработен от американската компания Lockheed Martin в три варианта: за нуждите на Военновъздушните сили на САЩ (наземно базиран с конвенционално излитане и кацане), Военноморския флот на САЩ (палубен изтребител), както и Корпуса на морската пехота на САЩ и Кралския военноморски флот на Великобритания (късо излитане и вертикално приземяване).

Основни партньори на Lockheed Martin при разработването на F-35 са Northrop Grumman и BAE Systems. F-35 е продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята ($1.3 трилиона).

Първият полет се извършва на 15 декември 2006 г.

Създаването на съвместния ударен изтребител е предимно финансирано от САЩ, с допълнително финансиране от партньори. Партньорските нации са или страни-членки на НАТО или близки съюзници на САЩ. Обединеното кралство, Италия, Израел, Нидерландия, Австралия, Канада, Норвегия, Дания и Турция са част от развойната програма. Япония е поръчала самолета, като е възможно Сингапур също да го получи за своите въоръжени сили.

F-35 е създаван най-вече от Lockheed Martin с части, осигурени от САЩ, Великобритания и други страни, участващи в проекта. Самолетът се сглобява в САЩ, Италия и Япония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *