Вместо да търси неустойка 1.5 млн. лева, България е сключила ново споразумение за ремонт на МиГ-29

България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5 млн. лева от руската АО “РСК МиГ” за ремонт на самолети МиГ-29 на военновъздушните сили. Вместо това с компанията са сключени допълнителни споразумения, които са изпълнени, част от тях с няколко месеца предсрочно. Това се разбра от отговор на министъра на отбраната Драгомир Заков по време на парламентарния контрол, предаде Дневник.

През 2018 г. правителството на Бойко Борисов реши да даде на Министерството на отбраната до 26 млн. лв., с които да се ремонтират самолетите МиГ-29.

Въпросът на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев бе какво се случва с неустойката в размер на 925 хил. евро, която е поискана през декември 2020 г. по повод неизпълнение на споразумението от 2018 г. с руската “РСК МиГ”. Гаджев заяви, че има информация за преведени 138 хил. евро от руска страна, след което договорите са прехвърлени на Военновъздушните сили като възложител и последваща информация няма.

Заков отговори, че на 28 април 2021 г. е сключено тристранно споразумение, съгласно което ВВС поема всички права и задължения, произтичащи от договорите. След тази дата не са предявявани искове за неустойки, защото компанията “РСК МиГ” е предоставила документи за форсмажорни обстоятелства – мерки за неразпространение на COVID-19 в Русия и непредвидени гранични рестрикции. Впоследствие са сключени допълнителните договори за удължаване сроковете на изпълнението на ремонтните дейности.

Гаджев от своя страна припомни за коментари за други форсмажорни обстоятелства и призова да се спре с тях. Депутатът от ГЕРБ вероятно визира думите на бившия министър на отбраната Стефан Янев, който заяви, че е бил освободен, тъй като е искал САЩ да изплатят на България неустойки заради забавената доставка на изтребителите Ф-16.

Гаджев включи Янев в темата и по друга причина. Той заяви, че е получил официална информация от него, че неустойката, изплатена от руската страна, е 138 хил. евро, докато Заков предостави данни за изплатени 185 хил. евро. Министър Заков пое ангажимент да изясни откъде идва разликата. Той добави, че е разговарял с командващия военновъздушните сили Димитър Петров, според когото ремонтите са извършени качествено, самолетите МиГ-29 летят и са в нормално състояние. “Неустойката е свършила много добра работа. Допълнителните споразумения са изпълнени и няма щети за българските Военновъздушни сили”, обобщи темата Заков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *