Русия предупреди Полша да не изпраща изтребители на Украйна

Крайно нежелателно и потенциално опасно би било Полша да изпрати на Украйна своите изтребители. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от TeleTrader.

Вчера Полша предложи да даде на Съединените щати всички свои изтребители МиГ-29 на САЩ, за да могат да бъдат предадени на Украйна.

Пентагонът обаче отхвърли предложението с мотива, че не смята, че то е състоятелно и тъй като “поражда сериозни опасения за НАТО”.

След като стана ясна позицията на САЩ, Полша обяви, че е готова да действа, но само в рамките на НАТО.

Вчера говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна.

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи “отчаяна” молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *