Как ще учат децата бежанци от Украйна

Вече има изграден механизъм за прием на децата от Украйна в българските училища, съобщи пред журналисти министърът на образованието акад. Николай Денков.

Той съобщи, че родителите на децата следва да попълнят онлайн декларация, в която се посочва класът, в който се е обучавало детето, и езиците, които владее. След това документите се изпращат до регионалните управления на образованието, които ще насочат детето към подходящо училище, паралелка и клас. След това се изпраща писмо до директора и детето се приема в училището.

За прием няма да са необходими документи за завършено образование, но ако децата разполагат с такива – то процесът ще е ускорен.

За децата бежанци ще бъдат въведени и допълнителни часове по български, които ще бъдат между 60 и 180 часа месечно.
Министър Денков заяви, че по-сериозен проблем има със здравния и ваксинационния статус на децата. По този казус ще е нужно становище на Министерството на здравеопазването.

Тестването в училище

Николай Денков препотвърди позицията си, че тестването в училище трябва да отпадне, а ефективността на другите мерки трябва да бъде анализирана. Той посочи, че окончателното решение ще бъде на МЗ. Министърът повтори обещанието си от заседанието на Министерски съвет тази сутрин, че ще изпрати мотивите за това си предложение до Министерството на здравеопазването.

“Тестването свърши своята работа(…)в момента рискът е минимален”, допълни той.

Той коментира, че към момента няма нужда от удължаване на учебната година, но до 30 юни отново ще има допълнителни индивидуални часове за наваксване на пропуските.

За загубения социален контакт са отделени 90 млн. лв. за програмата по спорт и изкуства за учениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *