Държавата ще плати 640 млн. лв. за полузаконни пътни ремонти

Почти 640 млн. лв. ще бъдат платени за “наддоговорени” дейности за 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това съобщи министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов. Огромната сума ще бъде откъсната от бюджета, защото някои фирми изпълнители фирмите са получили картбланш от държавата да извършват поправки и рехабилитация на шосета, надхвърлящи значително мащабите и цените по първоначалните договори. И макар че това на практика е заобикаляне на правилата, има реално исвършена работа и тя трябва да бъде платена, поясни министърът.

В момента работна група с представители на две министерства – на финансите и на регионалното развитие, проверяват фактурите и сертификатите за извършените от пътноподдържащите фирми допълнителни дейности през миналата година. Има суми, които са безспорни и ще бъдат изцяло изплатени, но има и случаи, в които изобщо не е ясно дали ремонтът е бил текущ или основен (правилата и цените са различни). “Там, където са извършвани основни ремонти, трябва да се провери доколко възложената работа съответства на изпълнената, защото няма конкурсна процедура за достигнатата цена. Проверката на комисията ще продължи три месеца, като е възможно срокът да бъде удължен”, посочи Караджов. И допълни: “В резултат на работата на комисията досега очаквам тя да предложи 129 млн. лв., свързани с дейности по маркировка, знаци, мантинели, да бъдат изплатени. Тъй като проверките на сертификатите ще продължат и ще отнемат повече време, а фирмите имат нужда от пари, за да продължат да поддържат пътищата, имаме съгласие да се разплати 50% от оставащата наддоговорена сума. Това е около 509 млн. лв. допълнително над тези 129 млн. лв., обясни още ресорният министър.

Следващата седмица трябва да има решение на комисията и необходимата сума ще бъде осигурена с постановление на Министерския съвет. Комисията ще определи на базата на обективни критерии коя фирма колко да получи. Според сключените през октомври и ноември 2021 г. споразумения с пътноподдържащите фирми срокът на задълженията по договорите изтича в средата на 2022 г.

Широки пръсти

Заложените в договорите за пътни ремонти и поддръжка за миналата година 250 млн. лева са били надхвърлени многократно, заяви министър Караджов. Наред текущите ремонти по тези договори са правени и основни, за които се изисква издаване на разрешения за строеж. Наддоговорените средства за текущ ремонт м.г. са близо 1,2 млрд. лв. Заедно с недовършената работа цялата сума е в размер на над 2 млрд. лв., обясни министър Караджов. За сравнение за 2022 г. за ремонти са предвидени 1-1,2 млрд. лв., което е достатъчно за нормалното поддържане за пътищата, подчерта министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *