Кирил Петков: Няма да подкрепим санкции срещу Русия, които не можем да си позволим

Крайното становище беше, че трябва да чуем различните становища и накрая трябва да излезем обединени. Ние изразихме позиция, че подкрепяme изцяло Украйна в нейната борба за свобода, мерките ще бъдат подкрепени и сигурно ще бъдат предложени засилени мерки, но за газа и петрола засега няма да се вкарват санкциите. В момента няма решение, дискутира се, но изглежда, че има доста страни, които имат същото мнение. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков след разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде репортер на Novini.bg.

Нашата позиция е изцяло в подкрепа на Украйна, изцяло сме за това, че не може една чужда държава да нарушава международните закони и да бомбардира друга държава, изцяло подкрепяме съществуващите мерки, работим с Европейския съюз тези мерки да са с максимално голяма сила, но не можем да си позволим да спрем вноса на (руски – б. ред.) петрол и газ, заяви Петков.

В този момент бихме имали огромно затруднение, ако се вземе другото решение. Изцяло сме за мерките, да не звучим като някакви меки съюзници в Европейския съюз, но тази част не можем да си я позволим, посочи министър-председателят.

Дългосрочно трябва да работим за диверсификация. Смятам следващата седмица да отида до гръцката ни връзка, за да видя докъде е прогресът. Докато нямаме истинска диверсификация, сме много зависими, отбеляза Кирил Петков.

Попитан дали се обсъждат варианти, ако Русия спре доставките за Европа, той каза: „Работим по всички сценарии. Има възможности този риск да се управлява, но това пък би включило други рискове, като намаляване на износа на електричество, което не е добре за европейския пазар. Така че предпочитаме да не се стига дотам“.

По повод общата декларация на опозицията, в която се казва, че правителството не се справя с кризите и трябва да има ново управление, Кирил Петков посочи: „Те работят за ново управление от първия час, когато това управление влезе. Те имат много проблеми с нашето управление. Първият голям страх на опозицията е, че ние въпреки всички кризи, работим целенасочено, за да достигнем до хората, които са били част от голямата корупция в България. Много от техните членове са част от тези хора. Те наистина нямат време и правят всичко възможно, за да не се стигне до възмездие през съд или европрокуратура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *