Икономист: Не „Лукойл“, а швейцарска фирма вдигала цената на горивата у нас

Вчера петролът на световните пазари поскъпна значително – това беше отразено обилно по всички информационни канали. Но какво се случи с руския петрол? Предполагате, че е поскъпнал? Не. Руският петрол поевтиня.

Това коментира във „Фейсбук“ икономистът Георги Ангелов.

По данни от Стоковата борса в Санкт Петербург (SPIMEX) петролът тип „Уралс“ вчера затвори при 94.5 долара за барел, което е спад от 4.3 долара за барел за един ден. Т.е. руският петрол се продава с отстъпка от близо 29 долара на барел спрямо международната цена.

Всъщност, цената на петрол тип „Уралс“ вчера е практически същата, каквато беше и преди началото на войната. Например, на 23 февруари петрол тип „Уралс“ струва 95.5 долара за барел.

Днес лондонският „Файненшъл таймс’ публикува обширен материал за руските танкери, които блуждаят из морето без да знаят дали въобще ще се намери купувач за петрола, който пренасят. В момента 77 танкера на „Совкомфлот“ са в открито море. Един от тях плаваше към Шотландия, но получи отказ и не беше разтоварен там.

„Файненшъл таймс“ отбелязва, че Русия дава огромна отстъпка (близо 30 долара, най-високата в историята), за да намери купувачи на петрола, но не успява. Търсенето на руски петрол се е сринало и в момента Русия не може да продаде около 70% от произвеждания петрол. Спадът на продажбите е 2.5 милиона барела петрол на ден и 2.3 милиона барела петролни продукти на ден. Което превърнато в пари е загуба на приходи от половин милиард долара на ден.

Също днес се разбра, че българското правителство е насърчило „Лукойл“ да не вдига цените на горивата и е поискало „Лукойл“ да обясни каква е формулата за определяне на цената на горивата в България, тъй като 60% от внасяния петрол в страната е руски, т.е. евтин.

Отговорът бил, че „Нефтохим“ не продава горива директно на бензиностанциите, а всичко минавало през швейцарската (!) фирма „Литаско“, която определяла цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *