Русия обяви България за НЕприятелска държава

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, сочи заповед на кабинета.

Списъкът, публикуван от РИА Новости, включва и България.

Заповедта е изготвена в рамките на президентски указ от 5 март 2022 г. Според документа правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка на недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли. Новата временна процедура се прилага за плащания над 10 милиона рубли на месец (или подобна сума в чуждестранна валута).

Освен това всички сделки на руски фирми с граждани и компании от държавите, включени в списъка, ще трябва да бъдат одобрени от правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

Припомняме, че миналата седмица говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руското правителство ще счита всички страни, които налагат санкции на Русия, като „де факто неприятелски“.

Кремъл: Всички държави, които санкционират Русия са „де факто неприятели“

В конферентен разговор с репортери Песков каза: „Съдейки по мерките, които много държави предприемат срещу нас, сега всички те са де факто недружелюбни. Независимо дали са в списъка или не.

„В този случай списъкът е второстепенен. Но отговорът на тези недружелюбни, враждебни действия трябва да се анализира, никой няма да се простреля в крака, за да навреди на някого. Правим каквото трябва, каквото ни е удобно и го правим с трезва глава”, заяви тогава той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *