Путин към Ердоган: Спецоперацията ще спре, когато Киев изпълни изискванията на Русия

Руският президент Владимир Путин изрази по време на неделния телефонен разговор с турския му колега Реджеп Ердоган „готовността на руската страна за диалог с украинските власти и с чуждестранни партньори за разрешаване на конфликта“, съобщи прес-службата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

„В същото време беше обърнато внимание на безполезността на всякакви опити за проточване на преговорния процес, който се използва от украинските сили за сигурност за прегрупиране на своите сили и средства. В тази връзка беше подчертано, че спирането на спецоперацията е възможно, само ако Киев прекрати военните действия и изпълни добре познатите изисквания на Русия“, съобщиха от Кремъл.

„Изразена бе надежда, че по време на планирания следващ кръг от преговори представители на Украйна ще покажат по-конструктивен подход, който изцяло отчита нововъзникващите реалности“, допълниха от пресслужбата.

Турският президент Реджеп Ердоган предложи на Путин да работят заедно, за да проправят пътя към мира в Украйна. Президентът Ердоган заяви, че спешното примирие ще даде възможност за решаване на хуманитарните проблеми в региона, както и за търсене на политическо решение.

Той повтори призива си: „Нека заедно проправим пътя към мира“, съобщиха от офиса на турския президент в декларация, цитирана от медиите.

Ердоган посочи и необходимостта от отваряне на хуманитарни коридори и подписване на мирен договор за Украйна. Освен това турският държавен глава обяви намерението си да продължи контактите с украинската страна и с други страни относно ситуацията в Украйна и „усилията за провеждане на обширни преговори“, се казва в изявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *