Журналистът Васил Иванов сравни Донбас с Кърджали

Снимка Фейсбук, Васил Иванов

Журналистът Васил Иванов изрази мнение за войната като сравни Донбас с Кърджали:

“Гледам от седмица как някакви хора у нас оправдават пълномащабното военно нападение на  Путин над Украйна, с нелепи руски пропагандни обяснения. Най-разпространеното е какво правели 8 години украинските военни в Донбас, където повечето от населението било рускоезично, и където се намират две самопровъзгласили се  и непризнати от никой, освен от Русия(преди 10 дни) “държави” – Донецка и Лугснска народни републики. Та драги ми путинофили, ето фактите:

Донбас е украинска територия. Неделима част от държавата Украйна. Призната от цял свят. За това има и подписано споразумение от самата Русия през 1994 г. Точно както Кърджали е българска територия, където масово говорят турски. Ако Кърджали реши да се отделя, подбуждана и подпомагана от Турция, и някакви местни, въоръжени от Турция започнат бунтове и обявят, че се отцепват… Ние ще отстъпим ли Кърджали или ще пратим войските си да спрат сепаратистите, отцепниците? Ама имало жертви… Има. И от двете страни. И как няма да има. Как да се справи армията, която е отишла да защитава териториалната цялост на страната си от въоръжени отцепници.

Те имали право да се отцепят, защото били рускоезично и етнически руснаци. Ами и в Кърджали са турскоезични и етнически турци… Та ето защо и какво уважаеми питащи прави Украйна в Донбас вече 8 години. А иначе сепаратистите там се активираха веднага след като Русия анексира Крим, който същата Русия през 90-те години призна за част от Украйна.
Друга пропагандна опорна точка на Путин, която “любителите” му у нас масово разпространяват е, че ръководството на страната било фашистко. Както и големи групи от украинскито население. Нищо, че президента Зеленски е евреин и бе избран на свободни избори с голяма преднина пред опонента си – тогавашния президент Порошенко – чист етнически украинец.

А иначе Донбас е само предтекст за нападението и войната. Ако беше само Донбас, руснаците лесно щяха да влязат само там, както в Крим. Проблема е съвсем различен. Той всъщност е, че през 2013 години украинския народ се вдигна на протести и изгони марионетния и послушен президент Янукович, сложен на този пост от Русия и който при протестите избяга именно в Русия. Точно затова с тази война Путин иска да премахне сегашното демократично избрано украинско ръководство и отново да сложи свой  марионетен президент там.

И той открито го каза, че това му е целта. Да премахне сегашното ръководство на Украйна. И затова нападна пълномащабно цяла Украйна и в момента я унищожава. А що се отнася коя от двете страни се управлява от тоталитарен режим, нещо за което Путин обвинява Украйна и го нарича “режима в Украйна”, в Украйна в последните 14 години се смениха 5 правителства и 3 президента. С избори. От 25 години в Русия Путин е несменяем, противниците му за поста като Борис Немцов бе застрелян, убийството му и до днес е неразкрито. Алексей Навални е в затвора по скалъпени обвинения, сега му готвят нови. Журналистката Анна Политковская, която го критикуваше бе убита на рождения му ден. Дали е случайно? Убийството й до днес не е разкрито. А тези дни стотици  протестиращи срещу войната руснаци се озовавха в затвора с тежки обвинения… Това е моя личен поглед на случващото се.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *