Шолц: НАТО няма планове за военна намеса в Украйна

НАТО няма да се намесва военно в ситуацията в Украйна, това би било грешка. Това заяви в сряда германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с израелския премиер Нафтали Бенет, съобщава ТАСС.

„Възникна опасна ситуация, тъй като това е война между най-голямата държава в света, Русия, ядрена суперсила, и втората по големина държава в Европа“, каза канцлерът. „В тази връзка не бива да се подценява опасността“, добави той. “Затова нашата линия е много ясна: ние няма да се намесваме военно – що се отнася до НАТО, няма да направи това. Би било грешка в настоящата ситуация”, подчерта Шолц.

Канцлерът отбеляза, че Германия възнамерява да подкрепи Украйна и да предостави хуманитарна помощ. “Санкциите вече имат сериозно въздействие, някои дори преди да ги приложим. Това според мен показва точно, че взехме правилното решение”, аргументира се канцлерът.

Олаф Шолц уточни, че Германия и Израел са за дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна и продължаване на преговорите между Москва и Киев.

“Сега е важно дипломацията отново да получи своя шанс. И двамата (Шолц и Бенет – бел. ТАСС) сме за това да стане възможно скорошното продължаване на преговорите между Русия и Украйна”, каза Шолц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *