Първите НАТОвски войски пристигнаха в Румъния

“Ние ще защитаваме и защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО”, съобщиха от НАТО.

Първите войски пристигнаха в Румъния, още 40 000 войници са в готовност за незабавна реакция.

Основополагащ за НАТО е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия.

Части от #NATO Response Force пристигнаха в Румъния днес, за да укрепят отбранителната позиция на НАТО в източната част на Алианса. Първите 500 френски войници се събраха в Истр в Южна Франция, преди да се разположат в Румъния.

Това е първият път, когато НАТО активира Силите за реагиране на НАТО за колективна отбрана и възпиране.

Следва активирането на плановете на НАТО за отбранителна реакция на фона на най-голямата криза в сигурността в Европа от десетилетия, предизвикана от масивното натрупване на военни сили на Русия и нейното нахлуване в Украйна.

Франция ръководи силите с най-висока степен на готовност на Силите за реагиране на НАТО, многонационални сили, състоящи се от до 40 000 души персонал за сухопътни, въздушни, морски и специални операции, които НАТО може да разположи в кратък срок при необходимост.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства разполагането: ❝През последните седмици увеличихме присъствието си в източната част на Алианса и сега за първи път в нашата история разполагаме Силите за реагиране на НАТО. Френските войски пристигнаха в Румъния като водещ елемент на тези сили. Нашият ангажимент към член 5, нашата клауза за колективна защита, е железен. Ние ще защитаваме и защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО.❞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *