В София метрото е най-сигурното бомбоубежище

Българските власти на няколко пъти заявиха, че няма опасност войната в Украйна да се разрасне на наша територия. Но този конфликт естествено повдига въпроса – какво е състоянието на бомбоубещата у нас.

По непотвърдена информация, на територията на София съществуват над 500 подземни скривалища, но едно от най-големите бомбоубежища е метрото.

“Метрото представлява огромна подземна инфраструктура. Това са 46 км тунели, 42 подземни метростанции, всички те могат да бъдат използвани в екстремни ситуации като укритие, тъй като всички конструкции на метрото са изчислени да могат да издържат на почвени натоварвания, подземни води, сеизмични въздействия, също така и ударна вълна”, каза директорът на “Метрополитен” инж. Стоян Братоев пред Bulgaria ON AIR.

“Капацитетът на метростанциите е между 450 и 500 хиляди, тъй като различните метростанции имат различна площ. Общо могат да поберат до 900 000 души. В метрото има основна вентилация, всяка метростанция има по 2 мощни вентилатора, така че тази вентилация осигурява необходимия въздух както за пътниците, така и в екстремна ситуация. Метрото има електрозахранване, независимо от различните кръгове”, допълни инж. Братоев.

По думите му, ако София остане без ток – аварийното електрозахранване в метрото е за близо 72 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *