Путин обяви условията за спиране на войната

Путин обяви при какви условия може да прекрати войната срещу Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон по време на телефонен разговор помоли руския президент Владимир Путин да спре войната и ударите срещу цивилни в Украйна. Това съобщи френският лидер в Twitter, предава novinite.bg.

Освен това Макрон призова Путин да гарантира безопасността на пътищата в Украйна и да запази гражданската инфраструктура на страната.

От своя страна Кремъл съобщи, че френската страна „е изразила определени възгледи“ относно руската „специална военна операция за защита на Донбас“, а също така „изразила надежда за бързо уреждане на настоящия конфликт чрез диалог и преговори с Киев“.

Путин заяви, че уреждането на конфликта в Украйна е възможно “при безусловно отчитане на законните интереси на Русия в областта на сигурността”, се казва в изявление на Кремъл. Сред тези условия президентът на Русия посочи:

– признаване на руския суверенитет над Крим;
– демилитаризация и денацификация на Украйна;
– осигуряване на неутрален статут на украинската държава;

Путин също така отбеляза, че руската страна е отворена за преговори с представители на Украйна и очаква те „ще доведат до желаните резултати“.

„Президентът на Русия обърна специално внимание на факта, че руските въоръжени сили не заплашват цивилни и не нанасят удари по цивилни обекти. Заплахата идва от украински националисти, които използват цивилното население като жив щит, умишлено поставят ударни оръжейни системи в жилищни райони и засилват обстрела на градовете в Донбас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *