Петков: България не е изнесла военна техника за Украйна

Имахме списък не с един или двама, а с пет човека за нов министър на отбраната. Тук сигурността в момента е много важно да бъде координирана с ЕС и НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков в Народното събрание.

Ние сме в момента в един по-широк формат, по който най-подготвен човек е нашия посланик в НАТО. Той познава всички хора и има всички документи. Не трябва тепърва да бъде запознавам като някой човек, който в момента влиза в министерството, обясни Петков.

Бях много щастлив, когато получихме крайно „да“ от него, защото в момента той има най-добрия систематичен поглед върху нещата за сигурност в ЕС и влиза готов, обясни още премиерът.

Петков потвърди информацията, че правителственият самолет е взел новият министър на отбраната от Брюксел, за да може да присъства на днешното заседание.

Г-н Тагарев човека много го уважаваме. Той има много добри качества в сферата на отбраната. Но, едно е когато човек е навътре в нещата, друго е тепърва да се запознава и да навлиза в час по време на война. Ние сме в един формат, в който трябва постоянно да се говори с всички лидери и военни министри във формата на ЕС. Зарков познава всички, на него това му е била ежедневната работа до сега. Така, че когато дойде тази възможност, ние не се поколебахме, че той е нашия избор, посочи министър-председателят.

Премиерът отбеляза, че България не е изпратила никаква военна техника на Украйна.

Кирил Петков коментира, че 200 български граждани са били извозени от украинската столица Киев.

Успяхме да осъществим зелен коридор, извозихме от Киев 200 човека. Когато имаше риск как това да се случи безопасно. Има огромен поток от нови воиски, които са се насочили към Киев. Тези 200 човека са всички заявили, че искат да тръгватм, добави още Петков.

Според него колоната от автобуси може да бъде мишена, вместо да извозва българските граждани безопасно.

Петков отбеляза, че България и Червеният кръст са изпратили камиони за хуманитарна помощ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *