Румен Петков: Запасите от горива в бензиностанциите са за не повече от една седмица

Това, което трябва да ни безпокои днес, е енергийната сигурност, на първо място енергийната сигурност на България. Правителството обаче не е в състояние да извърши необходимото в ситуацията, в която сме. Това заяви пред медиите в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков.

„На 4 февруари новото ръководство на „Булгаргаз“ продаде 60 000 мегаватчаса. 37 000 от тях на газов хъб „Балкан“ продаде „Булгаргаз“, останалите бяха продадени от други компании, по твърдение на министъра на енергетиката. Независимо от това, че в България действа план за действие при извънредни ситуации. На 14 февруари от „Чирен“ бяха продадени 77 500 мегаватчаса, за средно около 150 лева на мегаватчас (за сравнение вчера цената беше 100 евро, днес – повече от 122 евро на мегаватчас). Сделката от 14 февруари е разположила всъщност тези 77 500 мегаватчаса в периода 1 – 31 март. Т.е. ние сме направили някой милиардер. Не знам кой е Сашо Кеша, но искам да кажа, че министърът на енергетиката Александър Николов не е в състояние, очевидно, да гарантира изпълнението на Плана за действие при извънредни ситуации“.

Петков посочи още, че на 24 февруари са продадени 6000 мегаватчаса на средна цена 160 лева, при положение, че котировката на TTF отива на 122 евро. На 25 февруари са продадени 8000 мегаватчаса по 230 лева на мегаватчас, при положение, че министър-председателят обяви, че се спират продажбите от „Чирен“.

„Чирен“ се изпомпва, за да стане някой милионер. Сами разбирате, че 77 500 мегаватчаса са по 2500 мегавата на ден и този някой ще ги продава от 1 март. Купил ги е за 150 лева, ще го продава за 300 и нагоре лева“.

Петков изрази опасения, че запасите от горива в бензиностанциите в България са за не повече от една седмица, но този факт е вън от вниманието на държавното ръководство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *