Подкрепата за Украйна пристига: Полски конвой с оръжия и боеприпаси влезе в страната

Кадър Армия Украйна

Полша, Чехия, Нидерландия и Великобритания изпращат оръжие за украинската армия.

Съюзниците от НАТО изпращат допълнителни пари, боеприпаси и оръжия на Украйна след проведената снощи виртуална среща между тях.

Генералният щаб на въоръжените сили на НАТО съобщи, че от Полша е пристигнал конвой, превозващ боеприпаси, и благодари на властите в страната за „значителния военен дар“, предаде Мениджър.бг.

Нидерландия ще предостави 200 системи за въздушна отбрана от типа Stinger, за изпращане на оръжия украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е говорил с френския си колега Еманюел Макрон.

Великобритания също ще предостави оръжия, съобщи министърът на въоръжените сили Джеймс Хийпи в ефира на „Би Би Си“.

Освен това „Ройтерс“ съобщава, че американският президент Джо Байдън е наредил на Държавния департамент да отпусне 350 млн. долара за военно подпомагане на Украйна.

За тези решения на държавите стана ясно след вчерашната среща на съюзниците от НАТО и изявлението на генералния секретар Йенс Столтенберг, че Алиансът ще продължи да изпраща оръжия в Украйна, включително за противовъздушна отбрана. „Виждаме реторика, послания, които категорично показват, че целта е премахването на демократично избраното правителство в Киев“, каза той на пресконференция след среща на лидерите на НАТО, цитиран от „Ройтерс“.

Част от 30-те съюзници са обявили какви видове оръжия ще доставят на Украйна, но Столтенберг не даде повече подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *