Путин нареди армията да влезе в Украйна ?

Руският президент Владимир Путин нареди изпращането на военни в Източна Украйна. Това стана след като призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Украйна за независими. Според указите, подписани от него, руските войски ще изпълняват т. нар. “миротворчески функции” в Луганск и Донецк. Това поражда опасения, че войските скоро могат да преминат границата, съобщава БНТ.

Путин предупреди, че ако бойните действия в Донбас не бъдат прекратени, отговорност за последствията ще носи “режимът в Киев”.

Днес е планирано съвместно заседание на двете камари на парламента – Държавната дума и Съветът на федерацията, на което документите, подписани от Путин се очаква да получат пълна подкрепа.

В Киев – към украинците се обърна държавният глава Володмир Зеленски. Според него, Москва слага край на мирните усилия за решаване на конфликта и последствията ше бъдат нейна отговорност.

Той призова международната общност да подкрепи Украйна. Няма нужда от паника и безсънни
нощи – правим всичко възможно за намиране на изход от кризата. Украйна определя действията на Руската федерация като нарушение на териториалната цялост на Украйна. Отговорността за последствията от тези решения е изцяло на политическите власти на Русия. Признаването на независимостта на окупираните Донецка и Луганска области означава едностранно оттегляне на Русия от Минските споразумения и пренебрегване на решенията, взети в Нормандския формат, заяви Зеленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *