Майки на деца с увреждания с опит за щурм на НС

Представители на движението “Системата ни убива” направиха опит да влязат в сградата на Народното събрание. Те настояват за промяна на Закона за личната помощ, каквато им е била обещана по време на коалиционните преговори. Освен това те посочват, че средствата, които държавата им отпуска за децата им с увреждания, са крайно недостатъчни за нормален живот.

Протестиращите искат да бъдат пуснати сред депутатите, за да проследят как ще протекат дебатът и гласуването на държавния бюджет и гласуването на бюджета, който ще бъде отделен за социално подпомагане. В създалото се напрежение на едно от децата с увреждания му прилоша, което наложи да влезе във входа на парламента.

Народни представители от “Продължаваме промяната” излязоха пред входа на НС, за да разговарят с представителите на движението. Те бяха посрещнати с обидни реплики и обвинения, че не са си спазили обещанието. Председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев посочи, че то ще бъде изпълнено, след като се гласува бюджета за 2022 г. При протестиращите граждани излязоха и членове на БСП.

Преди няколко дни от “Системата ни убива” с писмо до министър-председателя Кирил Петков настояха отново за приемане на Закон за личната помощ, като премиерът ги покани на среща на 24 февруари, четвъртък. Те настояват за смяната на зам.-министър на социалната политика Лазар Лазаров, който е един от създателите и реализаторите на “пошлата социална политика за деца и хора с увреждания, която разхищава средства и в същото време убива”.

След като се срещнаха с насъбралите се пред сградата на парламента хора от ПП заявиха, че има много натрупани проблеми в социалната система и тя е била буквално ограбвана през последните 10 години. Затова са необходими спешни реформи не само в Закона за личната помощ, но и на социалните услуги.

“Въпросът е не само финансов,. въпросът е отношението на администрацията към потребителите, административните тежести, които имат по описване на отчети. Трябва да се вземат комплекс от мерки. От допълнително финансиране имат нужда определени групи, защото сумите са ниски, но не искаме да правим промени на парче, а да разберем проблемите в същината.”, посочи народният представител.
Настимир Ананиев от ПП посочи, че е имал среща с представители на “Системата ни убива” миналата седмица. Изпратил е и въпроси до социалния министър Георги Гьоков, за да се установи необходимата фактология. “От движението ще подадат и сигнали за конкретни кражби, които се свързват около хората с инвалидни пенсии. Говорим за източване на системата. Вместо тези средства да стигат до нуждаещите се, системата е крадена безогледно през последните десетина години, което ще дойде с конкретна фактология и примери, това е наша заявка да се насочат където трябва парите, а не да изтичат”, заяви Ананиев.

Управляващите ще помислят и за възможността добавката, която се дава за социални пенсии, за да се мине прага на бедност, да се насочва към човека, който е получава, а не към личния асистент, както е в момента. Ставало въпрос за 10 хил. човека, които са най-засегнати – с над 90% увреждания.

“Комисията не предвижда увеличение с тази актуализация, защото иска да се направи сериозна реформа, тя ще намери отражение в актуализацията юни месец.”, допълни Арабаджиев.

С протестиращите се срещна и депутатът от ИТН Станислав Балабанов. След като разговаря с майките на деца с увреждания, той посочи, че Законът за личната помощ ще бъде факт съвсем скоро.

„Като председател на Комисията за прякото участие на гражданите още в едно от първите ми заседания, бях поканил майките на децата с увреждания на среща с мен, за да чуем какви са им проблемите. Един от най-големите им проблеми беше законът за личната помощ, който трябваше да бъде входиран в Народното събрание. Тази тяхна битка те я водят от няколко години. ГЕРБ с тяхното компрометирано управление стопираха Закона за личната помощ толкова дълго време. Още на следващия ден след, като чух какво искат майките – аз и група народни представители от нашата партия ИТН входирахме този закон в деловодството на Народното събрание. Ние като обещание изпълнихме това, което искаха майките на децата с увреждания. Този закон е в ресора на социалната комисия. Тя е с председател от „Продължаваме Промяната”. Много се надявам абсолютно скоро в най-бързо време този закон да се разгледа и да се приеме. Ние като формация с 25 човека свършихме по най-бързия начин всичко. Както знаете ние от ИТН отдавна подкрепяме „Системата ни убива” и майките на деца с увреждания. Този бюджет, който гледаме на второ четене, е приет на комисия от всички политически формации. Законът за личната помощ е част от коалиционното споразумение. Той ще бъде съвсем скоро факт”, заяви Балабанов.

Депутатът призова да се подхожда практично и да се елиминират емоционалните изказвания. По думите му управляващите са заварили „изтърбушена държава” и правят всичко възможно да запълват проблемите, които са им оставили. „Ние сме свършили абсолютно всички, с което сме се разбрали с тях”, каза още Балабанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *