Кремъл заплаши: Ще получите болезнен несиметричен отговор на санкциите

 

Нова заплаха от Кремъл.

Русия обеща силен и болезнен отговор на американските санкции, обявени след като Москва призна независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна, предаде Франс прес. “Не трябва да има съмнения: санкциите ще получат силен отговор, не задължително симетричен, но добре преценен и болезнен за американската страна”, се казва в изявление на руското външно министерство, предаде Нова.

САЩ обявиха във вторник първи кръг на икономическите санкции, целящи да прекъснат достъпа на Русия до западно финансиране, като предупредиха, че са предвидени допълнителни мерки в случай на “ескалация” в Украйна. Целият руски банков сектор може да бъде обект на санкции, предупреди американски представител. “Русия е доказала, че е в състояние да минимизира нанесените щети, независимо от цената на санкциите”, отбеляза руското дипломатическо ведомство, като подчертава, че “санкционният натиск не може да повлияе на волята на Русия да защитава твърдо своите интереси”.

Москва заклейми “шантажите и сплашването” от страна на Вашингтон, но Русия винаги остава “готова за дипломация, основана на принципите на взаимното уважение, равенството и отчитането на взаимните интереси”, се подчертава в изявлението на руското външно министерство.

Санкции срещу Русия обявиха и ЕС, Япония, Австралия, Канада, Германия и Великобритания. Берлин замрази гигантския проект за газопровод “Северен поток-2”, който трябваше да увеличи доставките на руски газ за Германия. Тези мерки остават скромни за момента в сравнение с обещаните в случай на нахлуване. Русия може да се похвали, че е натрупала близо 640 милиарда долара във валутните си резерви и 183 милиарда в своя суверенен фонд, за да се справи с последствията от тях, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *